Stručnjaci za cyber-sigurnost otkrili tko krade bitcoin

Virtualna valuta na udaru sjevernokorejskih hakera koji kradu bitcoin i njime financiraju Kim Jong Unov režim.

Monika Nožić Monika Nožinić | 12.09.2017. / 16:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjeverna Koreja sumnjiči se da intenzivira cyber-napade zbog krađe virtualne valute bitcoin kako bi došla do financijskih sredstava i spriječila negativne posljedice pooštravanja međunarodnih sankcija prema Pjongjangu, kažu stručnjaci za cyber-sigurnost.

Od svibnja ove godine sjevernokorejski hakeri izvršili su napade na najmanje trima južnokorejskim platformama za kriptovalute, priopćila je američka kompanija za cyber-sigurnost i zaštitu od malwarea, FireEye.

Napadi su obuhvatili i jedan očigledno "uspješan slučaj" kada su hakeri upali u četiri elektronska novčanika na burzi Yapizon sa sjedištem u Seulu. Lokalni mediji objavili su da je u svibnju na platformi Yapizon ukradeno više od 3800 Bitcoina vrijednih 15 milijuna dolara, iako iz FireEyea kažu da nema čvrstih pokazatelja o sudjelovanje Sjeverne Koreje u tom slučaju.

Poslanik južnokorejske opozicijske desnice Bareun Ha Tae Kyung, koji prati pokušaje hakiranja Sjeverne Koreje, izjavio je da je ta zemlja putem hakerskih napada u 4 godine iz Južne Koreje ukrala više od 90 milijardi wona (80 milijuna dolara), uključujući i cyber-napade na bankomate.

Meta su Sjeverne Koreje tzv. financijska tržišta sljedeće generacije, uključujući tržišta virtualnih valuta i blockchainove, izjavio je Ha Tae Kyung. Osim sankcija koje su uvele Ujedinjeni narodi, neophodna je i međunarodna suradnja na suzbijanju sjevernokorejskog cyber-hakiranja koje mogu koristiti za financiranje svojih nuklearnih i raketnih programa, naveo je Ha.

Koreja je postala jedan od najprofitabilnijih svjetskih trgovačkih centara za kriptovalute, pri čemu se njena burza Bithumb iz Seula rangira kao najveća na svijetu za razmjenu virtualne valute ethereum. U lipnju je Bithumb bio meta cyber-napada u koji je vjerojatno bio uključen sjeverni susjed, a tom prilikom hakirani su podaci gotovo 30.000 korisnika.

Kolektivnu tužbu protiv Bithumba priprema oko 160 klijenata, tvrdeći da su izgubili oko 10 milijuna dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti