Stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju: Kibernetičkih napada je sve više, a ulaganje u obranu zaostaje

Neposredne prijetnje mogu ublažiti robusnim sigurnosnim protokolima i upravljanjem putem javno-privatne suradnje.

Martina Čizmić | 18.01.2023. / 14:42

Kibernetička sigurnost, ilustracija (Foto: Getty Images)

Usvajanje povezanih uređaja tijekom pandemije dovelo je do dramatičnog porasta kibernetičkih napada, ističe se u novo izvješću o povezanom svijetu objavljenom na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma 2023. koji se ovih dana održava u Davosu. Izvješće je napravljeno kroz anketiranje 270 stručnjaka diljem svijeta koji su upozorili da će, ako se ne kontroliraju, troškovi kibernetičkih napada nastaviti rasti, prijeteći krhkom globalnom gospodarstvu.

Ističe se i kako se neposredne prijetnje mogu ublažiti robusnim sigurnosnim protokolima i upravljanjem putem javno-privatne suradnje.

Kibernetička sigurnost, ilustracija Dvije direktive i uredba za jačanje kibernetičke otpornosti EU: Evo o čemu se radi i kad kreću u primjenu

U vrijeme kada je globalna ekonomija krhka, imamo potrebne alate za smanjenje barem jedne od glavnih prijetnji globalnoj ekonomiji – kibernetičkih napada, rekao je Jeff Merritt, voditelj urbane transformacije Svjetskog ekonomskog foruma. Izvješće o stanju povezanog svijeta poziv je na akciju za zaštitu od kibernetičkog kriminala, što bi također poboljšalo sigurnost pojedinaca i zaštitilo mala i srednja poduzeća, sustave prijevoza, komunalije - sve što se oslanja na povezane uređaje.

Naše sve povezanije postojanje sa sobom donosi ranjivosti koje zlonamjerni akteri mogu iskoristiti, rekao je Akshay Joshi, voditelj industrije i partnerstava, Centar za kibernetičku sigurnost, Svjetski ekonomski forum. Unatoč pozivima na ugradnju kibernetičke sigurnosti po dizajnu, niska razina povjerenja u sigurnost povezanih uređaja koju su izrazili stručnjaci u ovom izvješću dokaz je činjenice da još uvijek moramo prijeći dug put u pogledu stjecanja povjerenja u tehnologiju koju koristiti.

Digitalni binarni kod, ilustracija Jesu li kvantna računala na pragu da "slome" internet: "To ne bi izgledalo lijepo bez obzira kako na to gledate"

U izvješću se poziva na povećanu edukaciju potrošača kroz kampanje digitalnog opismenjavanja, prakse standardizacije mjera kibernetičke sigurnosti, davanje prioriteta sigurnosti prema dizajnu i prema zadanim postavkama (za razliku od reagiranja naknadno) i razvijanje agilnijih politika za bolje rješavanje krajolika kibernetičke sigurnosti koji se brzo mijenja.

Ove smo godine na prekretnici s brojnim globalnim silama koje vrše pritisak na gospodarstvo, rekla je Madeline Carr, profesorica globalne politike i kibernetičke sigurnosti, Odsjek za računalne znanosti, Sveučilišni koledž u Londonu. Ključno je da izazovi kibernetičke sigurnosti nisu ostavljeni bez nadzora kako bi to dodatno pogoršali, već se ozbiljno shvaćaju kao integrirani element uspješne globalne ekonomije.

Unatoč stalnoj prijetnji, sigurnosni protokoli daleko zaostaju za eskalirajućim troškovima za globalno gospodarstvo uzrokovanim kibernetičkim napadima , za koje se predviđa da će narasti s 8,44 bilijuna dolara 2022. na 23,84 bilijuna dolara do 2027.

Slika nije dostupna Policija u borbu protiv kibernetičkih kriminalaca kreće "web herojima"

Planirana potrošnja na sigurnosni program košta 10 do 100 puta manje od neplanirane potrošnje, tako da sada stvarno ima smisla procijeniti i udvostručiti svoje napore da postignete i održite zreli program. Predviđa se da će 2023. donijeti savršenu oluju – od očekivanih izazovnih gospodarskih uvjeta, ransomwarea koji je porastao za više od 30% u odnosu na prošlu godinu, dramatično rastu stope cyber osiguranja, smanjenja pokrivenosti, ozbiljnog nedostatka vještina i osoblja, golemog rasta ranjivih uređaja povezanih s IoT-om i sigurnosni proizvodi postaju vektor kršenja. Sada je vrijeme da udvostručite svoj fokus na svoj sigurnosni položaj, poručio je Peter Nicoletti, glavni službenik za informacijsku sigurnost u Americi, Check Point Software Technologies.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti