Stručnjak koji je zaustavio WannaCry uhićen u SAD-u

Uhićenje Hutchinsa izazvalo je nevjericu među sudionicima konferencije DefCon, na kojoj je i sam sudjelovao.

Martina Čizmić | 04.08.2017. / 11:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo nevjerojatno zvuči priča koja dolazi iz Las Vegasa gdje se održava poznata svjetska konferencija o računalnoj sigurnosti DefCon.

Britanac Marcus Hutchins, pod nadimkom MalwareTech, koji je svijetu postao poznat kao stručnjak za sigurnost koji je zaustavio napad ransomwarea WannaCry, uhićen je u Las Vegasu, i to pod optužbom da je sudjelovao u izradi malwarea Kronos.

U službenoj optužnici Hutchins se navodi kao jedan od kreatora Kronosa, malwarea koji krade podatke za pristup e-bankingu preusmjeravajući žrtvu na lažnu stranicu banke. Sumnjiče se da su oglašavali postojanje Kronosa na internetskim forumima i prodavali malware.

Još neimenovani suoptuženik navodno je prodavao i oglašavao postojanje Kronosa i na nedavno ugašenom AlphaBayu. Tamo se navodno malware prodavao za 7000 dolara (oko 43 tisuće kuna).

Britanski National Crime Agency i National Cyber Security Centre potvrdili su kako je u Las Vegasu uhićen britanski državljanin, ali ističu kako je to stvar američkog pravosuđa.

No, među stručnjacima već su se pojavila pitanja koliko je optužnica zaista utemeljena na pravim dokazima.

Prije svega, u samoj se optužnici ne navode konkretni dokazi da je Huchins zaista napisao malware s namjerom da ga proda i zaradi od njegova širenja.

Nije protuzakonito napisati malware. Nije protuzakonito niti prodati malware. Protuzakonito je prodati malware kako biste potaknuli kriminalnu aktivnost, za Wired je prokomentirao Orin Kerr, profesor prava sa Sveučilišta George Washington.

Uhićenje mladog Britanca kojeg cijene u stručnim krugovima izazvalo je šok i sumnju u osnovanost optužnice.

Hutchins se trenutno nalazi u pritvoru negdje u SAD-u nakon što su ga od lokalnih vlasti preuzeli agenti FBI-a. Inače, FBI nije želio službeno potvrditi, ali ni opovrgnuti da je Huchins kod njih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti