Stručnjak potvrdio: Sjeverna Koreja uspješno upravlja svojim špijunskim satelitom

Sada možemo definitivno reći da je satelit živ, rekao je nizozemski stručnjak.

Hina | 28.02.2024. / 09:51

Satelit (Foto: Getty Images)

  Prvi sjevernokorejski špijunski satelit je "živ", rekao je nizozemski stručnjak za svemirsku tehnologiju nakon što je uočio promjene u njegovoj orbiti koje daju naslutiti da Pjongjang uspješno kontrolira svemirsku letjelicu, iako su sposobnosti satelita i dalje nepoznate.

 

Nakon dva neuspjela pokušaja, Sjeverna Koreja je u studenome uspješno poslala u orbitu satelit Malligyong-1. Satelit je lansiran raketom Chollima-1 iz lansirne stanice Sohae.

Državni mediji tvrde da je satelit snimio osjetljive vojne i političke lokacije u Južnoj Koreji, SAD-u i drugdje, ali nisu objavili nikakve fotografije.

Sada možemo definitivno reći da je satelit živ, rekao je Marco Langbroek sa sveučilišta Delft u Nizozemskoj.

Od 19. do 24. veljače, satelit je izveo manevre kako bi podigao svoj perigej, najnižu točku u svojoj orbiti, s 488 na 497 kilometara, objasnio je Langbroek.

Ti manevri pokazuju da Malligyong-1 nije mrtav i da Sjeverna Koreja ima kontrolu nad satelitom, dodao je.

Južnokorejski ministar obrane Shin Wonk-sik je u ponedjeljak rekao da satelit ne pokazuje znakove da izvršava bilo kakve druge zadaće niti da uspješno vrši zadatke izviđanja.

Lansiranje satelita, ilustracija Sjeverna Koreja planira lansirati satelit koji je zabrinuo njene susjede

Perigej je točka u kojoj je objekt koji se giba po eliptičnoj stazi oko Zemlje najbliži našem planetu. Langbroek tvrdi da sjevernokorejski satelit ima kapacitet podizanja svoje orbite i da je to "velika stvar".

Sjeverna Koreka, koja posjeduje i nuklearno oružje, je poručila da u 2024. namjerava lansirati još tri špijunska satelita.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti