Stručnjak upozorava na opasnosti kupovine digitalne imovine: Je li NFT zaista poput “dot.com balona”?

Nakon što su investitori upumpali milijune u internetske kompanije prije 20 i nešto godina, stvorio se balon koji se ispuhao, a s njim i vrijednost tih kompanija. Prijeti li isti scenarij i za NFT?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2022. / 16:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogima i dalje nije jasan smisao i koncept NFT-a i pitaju se zašto bi netko platio tisuće ili čak milijune dolara za neku sliku ili videozapis koji ionako mogu besplatno preuzeti s interneta, a da ne govorim o plaćanju pola milijuna dolara za kupovinu virtualnih kuća. Prošle godine na NFT je potrošeno skoro 27 milijardi dolara i nije teško zaključiti da će u 2022. ta brojka biti puno veća.

Slika nije dostupna Otvoren Muzej NFT-a: Mjesto gdje možete pogledati digitalnu umjetnost u stvarnom svijetu

No kupovina digitalnog sadržaja i imovine nosi i velike rizike te bi, umjesto brze i lake zarade, mnogi mogli ostati bez svoje cjelokupne investicije. Na to je u nedavnom intervjuu upozorio Gary Vaynerchuk, poznati poduzetnik i kreator serije NFT-a Vee Friends, čija cijena iznosi oko 40 tisuća dolara po komadu.

On je NFT usporedio s “dot.com” balonom s kraja devedesetih kada su se milijuni investirali u internetske kompanije, sve dok nije došlo do naglog pada, odnosno pucanja balona. Vaynerchuk smatra da bi to mogla biti sudbina za čak 98 posto projekata baziranih na NFT-u. Iako će mnogi u njih uložiti veliki novac, oni bi na kraju mogli postati bezvrijedni.

Upozorio je investitore kako trenutačno “stvari nemaju smisla”, no vjeruje kako će na kraju NFT-i postati važno i utjecajno tržište, a trenutačno smo u ranim danima digitalne imovine. S vremenom bi se ljudi trebali fokusirati na ono što NFT-i zaista nude i “što mogu napraviti za nas”.

Slika nije dostupna Bečki muzej prodaje NFT Klimtovog 'Poljupca'

Na ovom tržištu čini se kako mnogi kupuju NFT-e kako bi na njima brzo okrenuli veliki novac, slično kako su rani ulagači u bitcoin i druge kriptovalute zaradili milijune kada je njihova vrijednost višestruko porasla. Naravno, stvari nisu tako jednostavne jer, kao i u slučaju kripta, teško je predvidjeti koji će NFT uspjeti, a koji će propasti pa je ulaganje u digitalni sadržaj i imovinu jako riskantno.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti