Student Oleg Kapajev preživio je smrtonosnu igru "Plavi kit"

Oleg Kapajev, danas brucoš na fakultetu ispričao je za Sky News kako je počeo igrati "Plavog kita" iz dosade i znatiželje

N.C. | 09.07.2017. / 19:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Plavi kit, online "igra" koja tinejdžere potiče na samoubojstva postavljajući pred njih brojne zadatke, počela je u Rusiji prije nekoliko godina. Poruke upozorenja o igri (koja je sve samo ne igra) stigle su nedavno i do Hrvatske, no u našoj zemlji srećom nije zabilježen niti jedan slučaj. Situacija je, međutim, u nekim drugim zemljama doista dramatična.

Procjenjuje se da se u Rusiji zbog "Plavog kita" ubilo 130 djece, a sve više slučajeva pojavljuje se posljednjih mjeseci i u Ukrajini, Estoniji, Brazilu i Argentini.

Oleg Kapajev, danas brucoš na fakultetu ispričao je za Sky News kako je počeo igrati "Plavog kita" iz dosade i znatiželje.

"Bio sam, naravno, skeptičan jer nisam vjerovao da se netko stvarno može ubiti jer igra online igru. Vjerojatno sam zato i ja odlučio igrati", kazao je. Nakon nekoliko dana potrage, uspio je pristupiti grupi i početi igrati. Čekao je da dobije zadatke. Prvo mu je administrator dao instrukcije da cijelu noć gleda horor filmove i pitao ga kako bi volio umrijeti. Tražili su da si na kožu ureže znak i da im pošalje sliku ruke.

"Onda počinje psihološka manipulacija. Vrlo profesionalno to rade. Na kraju postanete zombi", kaže Oleg.

Obično, sudionici igre dobiju pedesetak zadataka, a Olegu su kazali da je bolji igrač od ostalih i dobio je "nagradni" zadatak - da skoči s vrha nebodera u Moskvi. Oleg kaže da je bio spreman to učiniti: "Nisam imao potrebu ubiti se - samo sam osjećao da moram izvršiti zadatak."

Život su mu spasili roditelji. Kada su otkrili da je kupio avionsku kartu za Moskvu i vidjeli njegovu online komunikaciju, pozvali su policiju koja ga je pronašla na vrijeme.

"To nije obična igra - to je igra smrti", upozorila je Olegova majka, a prenosi Sky News.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti