Studija pokazala da treća doza AstraZenece dodatno pojačava učinkovitost cjepiva

Reakcija antitijela na dodatnu dozu cjepiva "dovoljno je snažna protiv bilo koje varijante koronavirusa"

Hina | 19.05.2021. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Treća doza cjepiva protiv COVID-19 tvrtke AstraZenece i Sveučilišta u Oxfordu postigla je dobre rezultate u proizvodnji antitijela te je dodatno pojačala učinkovitost cjepiva među sudionicima studije, objavio je u srijedu Financial Times.

 Vijest je objavljena u trenutku kada proizvođači cjepiva upozoravaju na to da će svijetu svake godine vjerojatno trebati docjepljivanje (dodatna doza) ili nova cjepiva koja će pojačati njihov učinak zbog razvoja novih varijanti virusa, premda pojedini znanstvenici dovode u pitanje opravdanost i potrebu davanja treće doze, piše Reuters.

List se poziva na izjavu osobe upućene u rezultate studije, koja je rekla da je reakcija antitijela na dodatnu dozu cjepiva "dovoljno snažna protiv bilo koje varijante koronavirusa". Studija je pokazala i da postoji manja bojazan od toga da se adenovirusi ne mogu koristiti više puta, prenosi Reuters.

Iz AstraZenece i sa Sveučilišta u Oxfordu još nisu odgovorili na Reutersov zahtjev da se bolje pojasne rezultati studije koja tek treba biti službeno objavljena, a Financial Times piše da se još ne zna kada Oxford i AstraZeneca planiraju objaviti te informacije.

Cjepivo AstraZenece temelji se na novoj tehnologiji koja koristi modificiranu verziju adenovirusa, koji uzrokuju običnu prehladu, kao vektore za prijenos 'uputa' ljudskim stanicama.

Zbog ovakvog načina osmišljavanja cjepiva neki znanstvenici smatraju da bi doze mogle izgubiti na učinkovitosti postanu li godišnja cijepljenja neophodno potrebna u borbi protiv novih varijanti koronavirusa.

Europska unija u svibnju je potpisala novi ugovor o isporuci 1,8 milijarda doza cjepiva Pfizer-BioNTecha kojom će se osigurati docjepljivanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti