Studija upozorava na posljedice dugog COVID-a: Moramo koronavirus početi gledati kao sistemski virus, koji će kod nekih izazvati dugoročne probleme

Otkrili su, primjerice, da SARS-CoV-2 direktno ubija stanice srčanog mišića te da oni koji prežive infekciju često pate od kognitivnih deficita.

Martina Čizmić | 27.12.2021. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kad jednom uđe u tijelo, koronavirus se veoma brzo može proširiti iz dišnih puteva do gotovo svakog organa u tijelu. Iscrpna studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, otkrila je da se virus tamo može zadržati puno dulje no što se to do sad mislilo.

Studija koja je predana za objavu u časopisu Nature i čeka recenziju, fokusirala se na pojavu "dugog COVID-a" kod pojedinaca i dugotrajne simptome bolesti. Autori su tako zapisali da razumijevanje mehanizma koji omogućava virusu da preživi u tijelu, kao i način na koji tijelo reagira na postojanje "rezervoara" virusa, trebalo bi razjasniti kako to "dugog COVID-a" dolazi, ali i kako ga liječiti.

Slika nije dostupna Teški oblik covida-19 mogao bi izazvati autoimune napade

Znanstvenici su u studiji proučavali koliko se dugo virus zadržava u tijelu i u kojem dijelu tijela ostaje najdulje. Tako su otkrili tvrdokorni RNK SARS-CoV-2 virusa u različitim dijelovima tijela i više od 230 dana nakon pojave prvih simptoma bolesti.

Dugo već pokušavamo otkriti zašto dugi COVID utječe na toliko različitih sustava organa. Ova studija daje neke odgovore i mogla bi pomoći u objašnjavanju zašto se dugi COVID pojavljuje i kod ljudi koji su imali blage simptome ili su bili asimptomatični, istaknuo je za Bloomberg, Ziyad Al-Aly, direktor kliničkog epidemiološkog centra u Missoouriju, a koji je vodio drugu studiju o dugom COVID-u.

Profesorica globalne biosigurnosti sa Sveučilšta New South Wales u Sydneyu, Raina MacIntyre, rezultate studije smatra svojevrsnim upozorenjem svima onima koji olako shvaćaju masovne infekcije kod djece i odraslih.

Slika nije dostupna Simptomi su različiti i teško ih je definirati: Ovo su znaci dugog COVID-a

Još uvijek ne znamo kakve će posljedice infekcija koronavirusom ostaviti na pacijente. Hoćemo li vidjeti povećanje broja srčanih bolesti kod osoba koje su preboljele ili rane znakove demencije? To su pitanja na koja nemamo odgovor, a koja pozivaju na oprez, prokomentirala je prof. MacIntyre.

Autori studije ističu kako je najveće virusno opterećenje zabilježeno u dišnim putevima i plućima, ali i kako su primijetili da se na samom početku infekcije virus može proširiti i na druge stanice diljem tijela, sve do mozga.

Otkrili su, primjerice, da SARS-CoV-2 direktno ubija stanice srčanog mišića te da oni koji prežive infekciju često pate od kognitivnih deficita.

Slika nije dostupna Dugi COVID pogađa sve više ljudi: Najčešće ga prijavljuju žene, i to u dobi od 25 do 34 godine

Moramo početi razmišljati o SARS-CoV-2 kao o sistemskom virusu koji može brzo nestati kod nekih pacijenata, dok kod drugih može biti prisutan tjednima ili mjesecima i uzrokovati višestruke sistemske poremećaje, upozorio je na kraju Al-Aly.

 

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti