Sud kontra Trumpa: WeChat do daljnjeg dostupan korisnicima u SAD-u

Udruga korisnika WeChat pozdravila je presudu kao "važnu pobjedu" za milijune korisnika te aplikacije u SAD-u.

Hina | 21.09.2020. / 08:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kalifornijska sutkinja u nedjelju je blokirala provedbu naloga ministarstva trgovine Sjedinjenih Država kompanijama Applea i Google da do kraja nedjelje uklone aplikaciju WeChat, koja je u kineskom vlasništvu, iz ponude aplikacija za preuzimanje.

Sutkinja Laurel Beeler iz San Francisca rekla je da su korisnici WeChata u tužbi "iznijeli ozbiljna pitanja povezana s prvim amandmanom" ustava SAD-a, koji štiti slobodu izražavanja, te da se provedba zabrane do daljnjega zaustavlja zbog potencijalne štete koju bi nanijela.

Uredba koja uklanja jedan kanal komunikacije bez dostupnih zamjena ograničava govor više nego što je nužno za provedbu interesa vlade, objasnila je.

Ministarstvo još nije komentiralo odluku suda.

Udruga korisnika WeChat pozdravila je presudu kao "važnu pobjedu" za milijune korisnika te aplikacije u SAD-u.

Michael Bien, odvjetnik udruge korisnika, rekao je da "Sjedinjene Države nikada nisu zatvorile neku veliku komunikacijsku platformu, pa ni u razdoblju ratova.

U vezi zabrane WeChata koja pogađa kinesko-američku zajednicu postoji ozbiljan problem povezan s poštivanjem Prvog amandmana, rekao je.

Američko ministarstvo trgovine u petak je priopćilo da u nedjelju u SAD-u stupa na snagu zabrana preuzimanja kineskih aplikacija za dopisivanje i transfer novca te video uradaka WeChat i TikTok, navodeći kao razlog "nacionalnu sigurnost", javljaju agencije.

Kineska komunistička partija je pokazala da ima sredstva i namjeru koristiti te aplikacije kao prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i gospodarstvu SAD-a, objasnio je ministar.

ByteDance, vlasnik aplikacije TikTok koji se brine za tu aplikaciju i njezine korisnike na američkom tržištu, pokušava sve učiniti kako bi postigao sporazum o sudbini poslovanja u SAD-u, a dužnosnici ministarstva navode da predsjednik Donald Trump do nedjelje još ima vremena poništiti tu zabranu.

Ministar trgovine Wilbur Ross je u pisanu priopćenju naveo da se SAD mora oduprijeti "malicioznoj praksi prikupljanja osobnih podataka američkih građana te istodobno promicati nacionalne vrijednosti, demokratske norme utemeljene u pravilima i agresivno primjenjivati američke zakone i odredbe".

Ministarstvo trgovine traži zabranu preuzimanja spomenutih aplikacija, a Apple, Google Play i ostale mrežne trgovine prema tome ne smiju nuditi te aplikacije na bilo kojoj platformi dostupnoj u SAD-u.

No, zabrane se ne odnose na američke kompanije koje posluju preko WeChata izvan SAD-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti