Sumnjate da imate temperaturu, a nigdje termometra? Možda vam u tome može pomoći pametni telefon

Ističu kako su se fokusirali na blago povišenu tjelesnu temperaturu jer je nju najteže otkriti samo dodirom.

Martina Čizmić | 24.06.2023. / 10:50

Pametni telefon, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Koliko ste puta stavili ruku na svoje ili tuđe čelo i pokušali procijeniti ima li osoba povišenu tjelesnu temperaturu? No, što kad biste mogli jednostavno prisloniti svoj pametni telefon na čelo i odmah znati ima li netko povišenu temperaturu ili ne?

Upravo su na tome radili istraživači na Sveučilištu u Washingtonu i uspjeli razviti aplikaciju koja pametni telefon pretvara u toplomjer odnosno termometar. Bez ugradnje ikakvog dodatnog hardvera i s veoma preciznim rezultatima, a rezultate su objavili u časopisu Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies.

Aplikacija pod nazivom FeverPhone koristi jednu od glavnih značajki pametnih telefona, zaslon osjetljiv na dodir, i senzore koji su već ugrađeni u telefonu, poput senzora temperature baterije, kako bi prikupila podatke koje model strojnog učenja koristi za procjenu tjelesne temperature.

Slika nije dostupna Zanimljivi rezultati istraživanja: Mržnja na Twitteru raste s - temperaturom

Naime, termometri kliničke razine koriste sićušne senzore poznate kao termistore za procjenu tjelesne temperature. Isti se senzori nalaze i u pametnim telefonima za praćenje temperature baterije. Zaslon telefona osjetljiv na dodir može je detektirati kontakt kože s telefonom, a termistori onda mogu izmjeriti temperaturu zraka i porast topline kada telefon dodirne tijelo.

Kako bi testirali ovu ideju, tim je u laboratoriju testirao svoju ideju na tri različita pametna telefona, na kojima su imali i zaštitu ekran te zaštitnu masku. Na ekran su pritiskali plastičnu vrećicu s toplom vodom, čiju su temperaturu pouzdano znali.

Istraživači su upotrijebili podatke iz različitih testnih slučajeva za treniranje modela strojnog učenja koji je koristio složene interakcije za procjenu tjelesne temperature. Budući da bi senzori trebali mjeriti toplinu baterije telefona, aplikacija prati koliko se brzo telefon zagrijava, a zatim koristi podatke zaslona osjetljivog na dodir kako bi izračunala koliko toga dolazi od osobe koja ga dodiruje. Kako su dodavali više testnih slučajeva, istraživači su uspjeli kalibrirati model kako bi uzeli u obzir varijacije u stvarima kao što je dodatna oprema za telefone.

Istraživači su svoju aplikaciju testirali u hitnoj službi, a rezultati su bili usporedivi s klasičnim termometrima. Telefon su prislonili ekran na čelo sudionika istraživanja i zadržali ga tamo oko 90 sekundi, koliko su otkrili da je dovoljno da aplikacija s priličnom preciznošću izmjeri temperaturu. Tako je FeverPhone postala prva aplikacija koja koristi postojeće telefonske senzore za procjenu imaju li ljudi temperaturu.

Slika nije dostupna Nova generacija Appleova sata imat će veći ekran i izdržljiviju bateriju, a moći će izmjeriti tjelesnu temperaturu

Ističu kako su se fokusirali na blago povišenu tjelesnu temperaturu jer je nju najteže otkriti samo dodirom. Osim toga, dodaju, za sad su testirali aplikaciju samo na tri modela pametnih telefona, a kad bi se aplikacija prilagodila i za rad s pametnim satovima, njena bi primjena bila puno šira.

Iako neki pametni satovi već imaju senzor za mjerenje tjelesne temperature, ova bi aplikacija omogućila i da osoba s pametnim satom prisloni ekran na čelo bilo koje druge osobe i tako joj izmjeri temperaturu. Mjerenje temperature pomoću pametnog sata tako ne bi bilo ograničeno samo na nositelja sata.

No, ako uspiju razviti aplikaciju za više različitih modela telefona, to bi uvelike olakšalo detektiranje povišene temperature u trenutcima kad termometar nije u blizini ili kad je potrebno brzo dobiti preciznu temperaturu tijela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti