Zanimljivi rezultati istraživanja: Mržnja na Twitteru raste s - temperaturom

Istraživanje je pokazalo da su korisnici na Twitteru najmanje agresivni kada je vanjska temperatura između 12 i 21 stupanj Celzijus.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2022. / 12:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Govor mržnje jedan je od najvećih problema na društvenim mrežama koji je iznimno teško, a ponekad se čini i nemoguće zaustaviti. Problem je prisutan na svim mrežama - Facebooku, Instagramu, TikToku, Twitteru itd. i te kompanije ulažu velike napore kako bi riješile taj problem ili barem smanjile neprikladan sadržaj i količinu govora mržnje.

Slika nije dostupna Kako se nositi s lošim stranama interneta? Savjete daju oni koji "žive" na internetu

Na količinu takva sadržaja, otkrili su podaci nedavnog istraživanja znanstvenika sa sveučilišta u Potsdamu utječe i, vjerovali ili ne - vrijeme, odnosno vremenske (ne)prilike. Kada je temperatura ugodna i unutar nekih granica u kojima nam nije hladno, niti vruće, količina govora mržnje na Twitteru je najmanja. Kada su temperature niže, a pogotovo kada porastu, s njima raste i govor mržnje.

Do ovih zanimljivih podataka znanstvenici su došli analizom više od 4 milijarde tvitova objavljenih u SAD-u u razdoblju od čak 6 godina - između 2014. i 2020. te su ih povezali s klimatskim podacima za to razdoblje. U ovoj analizi, naravno, koristili su pomoć umjetne inteligencije.

Korisnici društvenih mreža, prema rezultatima istraživanja, tako su najpitomiji kada je temperatura zraka između 12 i 21 stupanj Celzijus. Kada je vrijeme hladnije i temperatura padne ispod 12 stupnjeva, količina govora mržnje poraste za oko 12 posto, dok je situacija kada su u pitanju vrućine još i gora. Naime, kada živa na termometru poraste iznad 21 stupanj Celzijus, govor mržnje poraste za čak 22 posto.

Slika nije dostupna Poražavajući podaci: Govor mržnje i zlostavljanje na internetu porasli su za 20 posto tijekom pandemije

Ono što je posebno zanimljivo jest da je situacija slična na svim područjima, uključujući i ona u kojima žive osobe boljeg standarda koje su mogu priuštiti klimatizacijske uređaje.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti