Suosnivač Googlea Sergey Brin donirao 500.000 dolara Wikipediji

Zaklada Brin Wojcicki, osnovana od strane Sergey Brina i njegove supruge Anne Wojcicki donirala je pola milijuna dolara za pomoć Wikipediji.

Zimo Zimo Zimo | 19.11.2011. / 12:35

Suosnivač Googlea Sergey Brin donirao 500.000 dolara Wikipediji

Zaklada Brin Wojcicki, osnovana od strane Sergey Brina i njegove supruge Anne Wojcicki donirala je pola milijuna dolara za pomoć Wikipediji.

'Ova potpora važna je za daljnji rad Wikimedia zaklade, a nadam se da će poslati dobar signal za naše godišnje prikupljanje sredstava' istaknula je to izvršna direktorica zaklade Sue Gardner.

Naime, zaklada Wikipedia ovaj je tjedan započela sa osmom po redu godišnjom tradicijom prikupljanja sredstava za održivost projekta koji se financira isključivo iz donacija i raznih potpora.

Wikipedija i ostale stranice Wikimedia zaklade mjesečno broje preko 477 milijuna jedinstvenih korisnika mjesečno, pokazuju to statistike comScorea, a sve te stranice zajedno čine petu najveću 'imovinu' na internetu.

Wikipedija je dostupna na više od 280 jezika te sadrži više od 20 milijuna članaka koje pišu volonteri diljem svijeta, odnosno više od 100.000 ljudi. No ova zaklada je relativno mala, istaknuo je njezin osnivač Jimmy Wales 'Google vjerojatno ima oko milijun servera. Yahoo ima oko 13.000 zaposlenika. Mi imamo 679 servera i 95 zaposlenika'

Wales je uz potporu svojih zaposlenika odlučio na drugačiji model održivosti projekta pa tako na Wikipediji nema prihoda od oglašavanja, jer oglasa nema 'Wikipedia je nešto posebno' istaknuo je Wales. 'To je kao javni park, hram za um. To je mjesto gdje svi mogu ići razmišljati, učiti i dijeliti znanje sa drugima' nadodaje Wales.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti