Surfanje brzinom od 1 Gbit/s: Hrvatski Telekom predstavio optiku nove generacije - TeraStream

Nova tehnologija otvara nove mogućnosti korištenja servisa baziranih na internetu - istodobrno surfanje, igranje videoigara u oblaku, gledanje visokokvalitetnog video sadržaja...

Martina Čizmić | 22.03.2018. / 14:00

Ivan Šarić, Boris Drilo, Richard Brešković i Tanja Goja (Foto: HT) (Foto: HT)

Hrvatski Telekom predstavio je optiku nove generacije temeljenu na naprednom tehnološkom konceptu TeraStream. Uvođenjem optike nove generacije, koja omogućuje postizanje brzina do 1Gbit/s (upload/download simetrično), korisnicima je omogućeno i do 50 puta brže surfanje u odnosu na sadašnje brzine te gledanje MAXtv sadržaja u 4k rezoluciji.

Danas smo u svoju ponudu uvrstili uslugu pristupa internetu temeljenu na novom konceptu telekomunikacijske mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti. Tehnologija omogućava iznimno brzo povezivanje s internetom velikog broja uređaja i stvara uvjete za novi val tehnoloških promjena koji smo u HT-u spremni podržati. TeraStream u ovom trenutku nudimo rezidencijalnim korisnicima na određenim područjima Zagreba, Splita i Karlovca, izjavio je Boris Drilo, član Uprave HT-a za tehniku i informacijske tehnologije te pojasnio kako je trenutno novom uslugom na području Hrvatske obuhvaćeno oko 20 tisuća kućanstava, no u planu je širenje dostupnosti.

 

Kako su pojasnili, optika nove generacije otvara nove mogućnosti korištenja servisa baziranih na internetu kao što su Netflix ili Pickbox. Uz osnovne brzine od 500 Mbit/s, korisnik može istodobno surfati, igrati video igre u cloudu, gledati najzahtjevnije video sadržaje na više uređaja te „komunicirati“ s hladnjakom ili sustavom za rasvjetu. Arhitektura mreže je bitno pojednostavljena što omogućava izuzetno brzi odziv mreže (ping) od svega 2-3 milisekundi.

Hrvatski Telekom je uslugu komercijalizirao kao prvi operator unutar Deutsche Telekom grupe, a također je i među prvim telekom operatorima u Europi koji korisnicima komercijalno nudi brzine surfanja do 1 Gbit/s. U realizaciji projekta, uz eksperte Hrvatskog Telekoma, sudjelovali su i eksperti Deutsche Telekom grupe te brojni partneri, Nokia, Cisco, Combis, Juniper, Ericsson, Inteno i drugi.

Privatnim korisnicima na izbor su trenutno ponuđena dva paketa – MAXnet (samostalni Internet) po cijeni od 220 kuna mjesečno i MAX2 (govorna usluga + Internet) s osnovnom brzinom pristupa internetu od 500 Mbit/s po cijeni od 239 kuna mjesečno, koju preko portala Moj Telekom korisnici mogu u realnom vremenu povećati na 1Gbit/s. Kako bi mogli pratiti određene TV sadržaje, korisnici također imaju mogućnost kupiti jedan od novih MAXtv to Go paketa, među kojima je i 4k paket, i Android STB te ih koristiti putem TeraStreama a također i putem ostalih mreža Hrvatskog Telekoma.

 

U planu je i ponuda za poslovne korisnike, no o njenoj dostupnosti u HT-u još nisu željeli govoriti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti