Sustav pametnog parkinga olakšava život stanovnicima općine Punat i njihovim gostima

Mještanima i turistima uštedjet će vrijeme i umanjiti stresne situacije vožnje u krug do pronalaska slobodnog parkirališnog mjesta.

Martina Čizmić | 24.05.2024. / 16:27

Pametni parking u općini Punat (Foto: A1 Hrvatska)

Da tehnologija itekako može pomoći u smanjivanju prometnih gužvi, pogotovo tijekom turističke sezone, imat će prilike osjetiti građani Općine Punat na otoku Krku. Naime, upravo kako bi se smanjile gužve, ali i olakšao pronalazak slobodnog parkinga, uveden je sustav pametnog parkinga koji pokriva tri parkirališta na području općine. 

Uslugu je uvela Općina Punat u suradnji s A1 Hrvatska, a omogućit će vozačima da putem mobilne aplikacije A1 Smart Parking na svojem pametnom telefonu brzo i jednostavno dobiju informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći, uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila.

Ovim projektom Općina Punat obuhvatila je 58 % svih parkirnih mjesta na potezu od autobusne stanice do brodogradilišta, odnosno u samom centru mjesta. Vjerujemo da će se realizacijom ovog projekta povećati protočnost prometa te doprinijeti uštedi energije i smanjenu emisije CO2. Zahvaljujem našem partneru A1 Hrvatska na odličnoj suradnji i podršci, izjavio je Daniel Strčić, načelnik Općine Punat. Projekt je realiziran uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je Općini Punat dodijelio sredstva za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja u prometu, a A1 Hrvatska odabrana je za implementaciju sustava na javnom natječaju koji je raspisala Općina.

Sustav pametnog parkinga povećat će zadovoljstvo svih sudionika u prometu. Mještanima i turistima uštedjet će vrijeme i umanjiti stresne situacije vožnje u krug do pronalaska slobodnog parkirališnog mjesta, a Općini pružiti napredni alat za učinkovitije upravljanje prometom. Ovakva pametna rješenja korak su naprijed prema digitalno povezanom i tehnološki naprednom društvu budućnosti koje uz pomoć tehnologije olakšava svakodnevni život građanima, izjavio je Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

To nije jedino tehnološko rješenje koje uvode u Općini Punat. Kako je pojasnio Strčić, razvijaju i gradsku optičku mrežu, što je projekt težak oko 12 milijuna eura, a koji će omogućiti stanovnicima tog malog mjesta brzine interneta na kojima bi im pozavidjeli i stanovnici puno većih i razvijenijih gradova. Radi se o projektu u sklopu kojeg će općina zainteresiranim telekomima iznajmljivati mrežu odnosno prostor na mreži do krajnjih korisnika. 

Iz A1 Hrvatska napomenuli su kako pametni parking nije jedina pametna usluga koju nude. Tu su još i pametne kante za zbrinjavanje otpada, napredna senzorika za očitanje kakvoće zraka te pametna brojila za potrošnju plina. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti