Suzuki cilja prema nebu: Ulaze u partnerstvo s japanskom tvrtkom koja razvija leteći automobil

Poznati japanski proizvođač automobila i motocikala okreće se prema novim izazovima, a za njih to je i mobilnost u zraku.

Branimir Vorša | 23.03.2022. / 14:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japanska kompanija Suzuki je najavila udruživanje snaga s tvrtkom SkyDrive za leteće automobile kako bi razvili električni leteći automobil koja može vertikalno polijetati i slijetati.

Za to možda i neće trebati jer se spominju mogući planovi za njegovo uvođenje u uporabu kao dijela leteće taksi službe u Osaki do 2025. godine.

Slika nije dostupna Automobil, transformer i letjelica: Air Car dobio dozvolu za let u Slovačkoj

Za Suzuki, partnerstvo će dodati leteće automobile kao četvrti granu mobilnosti u njihovom poslovanju, uz automobile, motocikle i vanbrodske motore, stoji u zajedničkoj izjavi.

SkyDrive se trenutno bavi razvojem kompaktnog letećeg automobila s dva sjedala na električni pogon, kojeg planiraju i masovno proizvoditi. U priopćenju se, međutim, ne navodi hoće li Suzuki raditi i na tom projektu.

SkyDrive, koji također razvija teretne bespilotne letjelice, ima za cilj pokrenuti uslugu letećih automobila u Osaki 2025. godine, kada će japanski grad biti domaćin Svjetske izložbe Expo.

U svom zajedničkom priopćenju, dvije tvrtke rekle su da će također raditi na otvaranju novih tržišta s početnim fokusom na Indiju, gdje Suzuki ima otprilike polovicu udjela na automobilskom tržištu.

Suzuki planira uložiti 1,37 milijardi dolara u svoju tvornicu u Indiji za proizvodnju električnih vozila i baterija.

Skydrive je izveo uspješan probni let svojeg 'letećeg automobila' još 2020. godine.

Od više od 100 svjetskih projekata letećih automobila, samo je nekolicina uspjela s osobom u vozilu. Nadam se da će mnogi ljudi htjeti voziti ga i osjećati se sigurno, naglasio je Tomohiro Fukuzawa, čelnik SkyDrive-a.

Suzuki i Skydrive suočit će se s oštrom konkurencijom niza velikih imena, od kojih svako ima svoju vlastitu viziju, nadahnutu znanstvenom fantastikom, za stvaranje novog oblika gradskog prijevoza koji je spoj između električnog automobila bez vozača i letjelice.

Slika nije dostupna Honda je prikazala svoju viziju letjelice budućnosti

To uključuje i zrakoplovnog diva Airbusa; Kitty Hawk, tvrtka koju podupire suosnivač Googlea Larry Page te Uber, koji s partnerima radi na vlastitoj strategiji letećeg taksija.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti