“Svakim je danom sve gore”: Poznati youtuberi upozoravaju na veliki problem na ovom videoservisu

Sve je više spamerskog sadržaja u komentarima ispod videozapisa poznatih youtubera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.04.2022. / 08:48

Ljutnja (Foto: Getty images)

Poznati youtuberi koje na ovom videoservisu prate milijuni korisnika upozorili su kako je u posljednje vrijeme na njihovim kanalima, odnosno u komentarima na videozapise značajno povećana količina spama. Sa spamom naročito probleme imaju najpopularniji youtuberi, a neke od taktika spamera jest da oni oponašaju youtubere, odnosno koriste njihove osobne podatke da bi prevarili korisnike da kliknu na link u poruci koju objavljuju.

Slika nije dostupna Najpopularniji youtuber prošle je godine zaradio čak 54 milijuna dolara

Svakim je danom sve gore, komentirao je za The Verge Linus Sebastian s kanala Linus Tech Tips. Kaže kako se u komentarima ispod videa objavljuju prijevare vezane uz kriptovalute, dodatke prehrane i slično. Kada korisnici kliknu na linkove u tim komentarima, a nisu svjesni da te linkove nisu objavili poznati youtuberi, otvaraju im se internetske stranice na kojima vrebaju brojne prijevare - od malwarea pa do upisivanja osobnih podataka na lažnim stranicama koji se tako predaju prevarantima i oni ih mogu dalje iskorištavati.

Na isti problem upozorava i Marques “MKBHD” Brownlee. On je rekao kako se situacija sa spamom otela kontroli te da YouTube treba što prije riješiti taj problem.

YouTube u borbi protiv takvih komentara koristi različite alate koji uključuju i nadzor ljudi i korištenje umjetne inteligencije i strojnog učenja te se većina štetnog sadržaja uklanja automatski. Zbog kršenja pravila vezanih uz spam i prijevare, samo u posljednjem kvartalu prošle godine YouTube je uklonio više od 950 milijuna komentara.

Ipak, dok većinu komentara uklone, neki ipak uspiju pobjeći njihovom automatskom nadzoru, a u posljednje je vrijeme takvih komentara sve više.

Slika nije dostupna YouTube priprema veliki novitet za kreatore - podršku za NFT

Iz tog razloga, YouTube počeo je s novom eksperimentalnim alatom moderiranja sadržaja s kojim će se više potencijalno neprikladnih komentara pregledati, odnosno recenzirati prije njihove objave. Iz ove kompanije kažu kako prate situaciju i način na koji se spamerske taktike mijenjaju i evoluiraju te će nastaviti s prilagodbom svojih sustava kako bi se objava takvih komentara spriječila.

Izvor: YouTube
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti