Sve ćemo vidjeti na mobitelu: Google će pokazati koliko kasne ZET-ovi autobusi!

Unutar aplikacije Googleovih karata na Androidima i iOS-u korisnici će moći vidjeti hoće li i koliko kasniti ZET-ovi autobusi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.06.2019. / 14:15

Googleove karte (Foto: ZIMO)

S obzirom na gužve na zagrebačkim prometnicama, pogotovo u vrijeme kada ljudi masovno odlaze na posao i vraćaju se s posla, teško je predvidjeti koliko će vremena trajati putovanje u ZET-ovim tramvajima i autobusima. Iako gradski javni prijevoz ima svoj vozni red, jasno je kako ga se autobusi u vrijeme najvećih gužvi ne mogu pridržavati, pa svi na stanici mogu samo čekati i nadati se da će autobusi doći što prije.

Google Maps (Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) Koliko se čeka na stol u restoranu? Bacite oko na Google Maps

No zahvaljujući Googleu i opciji praćenja kašnjenja javnog prijevoza u Googleovim kartama koja je dostupna u 200 gradova – uključujući i Zagreb, sada putnici mogu pratiti koliko će autobusi javnog prijevoza kasniti. Unutar aplikacije Google Maps za Androide i Appleove mobilne uređaje bit će dostupne informacije o kašnjenju autobusa, kao i točniji izračun predviđenog vremena puta koji će biti izračunat na temelju prometnih uvjeta na putu prema odabranoj destinaciji u kartama. Također, na karti će biti prikazana i mjesta na kojima su gužve zbog kojih autobusi kasne.

Googleove karte (Foto: ZIMO)

Kada unutar aplikacije odaberete početnu lokaciju i lokaciju odredišta, pokazat će informacije o načinima najbržeg mogućeg dolaska na odredište – kada su u pitanju autobusi, pored klasičnih informacija prikazuje se i obavijest je li promet uobičajen ili postoje kašnjenja. U samoj aplikaciji prikazuju se i alternativne rute koje su možda duže, no s novim podacima o kašnjenju autobusa putnici će prije nego što krenu moći vidjeti gdje su najveće gužve i kašnjenja te se odlučiti za druge pravce, kojima inače putovanje traje duže.

GPS Stotinu vozača pratilo upute na Googleovim kartama i završilo u blatu

Informacije o kašnjenju Google ne dobiva od prijevozničkih kompanija, već je riječ o sustavu baziranom na modelu strojnog učenja koji kombinira podatke o trenutnim uvjetima na cestama s podacima na autobusnim rutama i na temelju tih podataka izračunava vrijeme kašnjenja.

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti