Sve jača konkurencija na tržištu električnih vozila: Stiže BMW iX2 xDrive30

Njemačka je kompanija za početak predstavila jednu verziju ovog automobila, a za sljedeću godinu najavljena je nova verzija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2023. / 08:00

BMW iX2 xDrive30 (Foto: BMW)

BMW je predstavio svoj novi atraktivni adut na tržištu električnih automobila. Model iX2 xDrive30 spada u kategoriju SUV coupea i dijeli platformu s drugom generacijom BMW-ova modela X2 koja je također predstavljena ovaj tjedan, a proizvodit će se u tvornici ove kompanije u njemačkom Regensburgu. Neki detalji, poput cijene, još nisu poznati i vjerojatno ćemo ih saznati sljedeće godine, kada bi se iX2 trebao naći u prodaji.

Vision Dee BMW ima velike planove na tržištu električnih automobila

Automobil dolazi s električnim motorom snage 230kW/313KS i pogonom na sva četiri kotača uz okretni moment od 494Nm te 64.8kWh baterijom koja bi trebala omogućiti doseg između negdje 420 i 450 km u WLTP ciklusu. Do 100km/h može ubrzati, prema podacima iz BMW-a, za 5,6 sekundi, a maksimalno može uhvatiti 180 km/h. BMW iX2 xDrive30 podržava 11kW AC punjenje, pri čemu se baterija može napuniti do punog kapaciteta za oko 6 i pol sati, dok će se baterija na DC punjačima (podržava 130kW punjenje) od 10 do 80 posto napuniti za 29 minuta. Iz BMW-a posebno naglašavaju kako novu verziju softvera MaxPerformance Charging koji optimizira punjenje ovog vozila.

BMW iX2 xDrive30 (Foto: BMW)

Za početak je njemačka kompanija predstavila samo jednu verziju ovog modela, no najavili su kako za sljedeću godinu planiraju još jednu konfiguraciju te automobilski mediji nagađaju kako bi to mogla biti ili verzija s jednim električnim motorom koja će biti jeftinija ili možda verzija iz serije M u kojoj će u prvom planu biti performanse, a to znači kako će i njena cijena biti puno viša.

U unutrašnjosti automobila nalazi se 10,7-inčni ekran osjetljiv na dodir te 10,25-inčni digitalni display na kojem se prikazuju sve informacije bitne za vozača i koji podržava posljednju verziju BMW-ova operativnog sustava za automobile. Nova verzija sada uključuje prečace za različite opcije tako da vlasnici ovog vozila više neće morati previše klikati pod brojnim menijima sustava kako bi pronašli opciju koju žele aktivirati. Od ostalih zanimljivosti treba spomenuti sportska sjedala, veliki panoramski krov te veliki kapacitet prtljažnika između 525 i 1400 litara.

BMW iX2 xDrive30 (Foto: BMW)

Električni mini BMW ulaže milijune kako bi Mini u potpunosti postao električni automobil

Kada se pojavi na tržištu, ovaj će električni BMW konkurirati modelima poput Kije EV6, Fordova Mustanga Mach-e, Audi Q4 e-trona, Volva C40 Recharge te nadolazećoj Cupri Tavascan, komentirali su na stranici Auto Express.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti