Sve je pogodio! Pročitajte ovu kolumnu iz 1999. o budućnosti tehnologije

Ne samo da je David Gerrold u svojoj kolumni iz 1999. predvidio pametne telefone i sve njihove mogućnosti, već je predvidio i probleme s privatnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.04.2018. / 10:20

David Gerolld (desno) (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Napredak tehnologije u posljednjih dvadesetak godina radikalno je promijenio naše živote, no čini se da najveće promjene tek dolaze – umjetna inteligencija, virtualna i proširena stvarnost, autonomna vozila i leteći taksiji za desetak godina vjerojatno će postati dio naše svakodnevice, slično kao što su pametni telefoni i konstantna povezanost s internetom danas postali neizostavni dio naših života.

No, iako smo postali toliko ovisni o pametnim telefonima i brojnim mogućnostima koje donose, prije dvadesetak godina takvi su nam se uređaji činili kao dio znanstvene fantastike koje ćemo koristiti u dalekoj budućnosti.

Tada smo tek počeli koristiti klasične mobilne telefone (neki su i dalje koristili "cigle"), surfali smo (presporo) dial-up brzinama na računalima, komunicirali putem ICQ-a, a da nam je netko tada govorio o iPhoneu, Galaxyju ili nekom drugom smartphoneu i njihovim mogućnostima, vjerojatno bi pomislili kako takva "čuda" nećemo vidjeti dok smo živi.

Bio je svjestan problema s privatnosti

Tako ipak nije razmišljao David Gerrold, pisac znanstvene fantastike (među inim, pisao je i scenarije za seriju Zvjezdane staze) koji je 1999. godine objavio kolumnu u časopisu Sm@rt Reseller te su se gotovo sva njegova predviđanja koja je tada napisao ostvarila.

On je napisao kako ćemo već za nekoliko godina imati uređaj veličine manje od kutije karata koji će imati mogućnosti mobilnog telefona, organizatora, beepera, kalkulatora, digitalne kamere, digitalnog snimača glasa, glazbenog playera te televizora u boji. Dodao je i kako će imati bežičnu mrežu, mogućnost slanja mailova i dovoljno procesorske snage i memorije tako da će moći zamijeniti i osobna računala te će se moći povezati s tipkovnicom i ekranom i koristiti kao klasično računalo.

Spomenuo je i mogućnosti univerzalnog prevoditelja i glasovnog asistenta kakvi su u posljednje vrijeme sve popularniji poput Alexe i Sirija. Ono što je posebno zanimljivo jest i njegovo viđenje utjecaja ovog uređaja na privatnost te je napisao kako će sva ta povezanost koju će donijeti ovakav uređaj uništiti ono malo privatnosti što je ostalo.

Ova je kolumna, dakle, iz 1999. godine i Gerrold je u njoj savršeno opisao smjer kojim će se kretati tehnologija. Nakon što se ova vijest proširila internetom, nadamo se kako bi Gerrold mogao napisati još jednu kolumnu u kojoj će opisati kako vidi tehnologiju za sljedećih desetak godina.

Izvor: Fast Company


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti