Sve je spremno: Američko zrakoplovstvo u svom će arsenalu uskoro imati hipersoničnu raketu koja leti i do 20 puta brže od zvuka

Američko zrakoplovstvo planira imati ukupno 33 ovakve rakete koje bi trebale imati domet od oko 925 kilometara.

Martina Čizmić | 16.03.2021. / 13:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U američkom Air Forceu (Zrakoplovstvu) sve je spremno za testiranje novog hipersoničnog oružja koje može pogoditi metu brzinom većiom od 6450 kilometara na sat.

U planu je da raketu, službenog naziva "AGM-183A ARRW" (eksperimentalno oružje za odgovor lansiranjem u zraku), koju je za Zrakoplovstvo napravio poznati proizvođač Lockheed Martin, u zrak ponese bombarder B-52. To je ujedno prvo hipersonično oružje u američkoj vojsci.

 

 

Službeni test trebao bi se održati 4. travnja, a dotad će se oružje nalaziti u bazi Edwards Air Force u Kaliforniji. 

Podsjetimo, hipersonično oružje putuje toliko brzo da ga moderni sustavi za obranu ne mogu presresti. Nazivaju se hipersonični jer putuju barem pet puta brže od brzine zvuka, a rakete mogu biti prilagođene i za nošenje nuklearnih bojnih glava.

U planu je da američko zrakoplovstvo u konačnici ima 33 ARRW rakete koje mogu ostvariti brzinu do 20 maha (što bi ulazilo u kategoriju visoko hipersoničnih raketa, koje mogu ostvariti brzinu do 20 puta bržu od brzine zvuka), dok bi im domet trebao biti oko 925 kilometara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti