Sve više potvrda: Inačica koronavirusa koja hara Europom 10 je puta zaraznija, ali ne i smrtonosnija

Mutirana verzija postala je raširena u Europi i SAD-u, ali zasad nema dokaza da uzrokuje ozbiljniju i težu verziju infekcije COVID-19.

Martina Čizmić | 17.08.2020. / 08:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je koronavirus krenuo na pohod po svijetu, znanstvenici ga pomno prate i proučavaju ne bi li otkrili kako je nastao, odakle je točno krenuo i hoće li se, tijekom vremena, promijeniti.

Nakon što su liječnici iz Italije upozorili na "srbijansku verziju" koronavirusa, za koju su utvrdili da je zaraznija od one s kojom su se borili u Italiji, slične informacije dolaze i iz Azije.

Slika nije dostupna Virus je već mutirao? Talijanski liječnici otkrili da je srbijanska inačica korone puno agresivnija od talijanske

Kako je pojasnio generalni direktor za zdravlje Malezije Noor Hisham Abdullah, mutacija koronavirusa zabilježena je u različitim dijelovima svijeta, a mutacija koju su zabilježili u Maleziji potekla je iz Europe i deset je puta zaraznija od originalnog virusa. 

To bi moglo značiti da su postojeće studije i cjepiva koja se razvijaju možda nepotpune ili neće biti učinkovite protiv mutiranog virusa, istaknuo je Noor Hisham.

Mutirana verzija postala je raširena u Europi i SAD-u, ali zasad nema dokaza da uzrokuje ozbiljniju i težu verziju infekcije COVID-19.

Prema studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Cell, mutirana verzija (G614) pojavila se u veljači i pomalo je nadjačala originalnu verziju (D614). Znanstvenici su utvrdili kako je mutirana verzija deset puta zaraznija od originalnog virusa koji je uočen u kineskom Wuhanu.

No s obzirom na to da se mutacija dogodila na proteinu koji nije kritičan i koji cjepiva ne ciljaju, znanstvenici se nadaju da bi cjepiva koja su trenutačno u fazama kliničkog testiranja ipak mogla biti dovoljno učinkovita da zauzdaju širenje koronavirusa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti