Sve više upozorenja: Ovo je 'najveća prijetnja našem stoljeću'

U Googleu već neko vrijeme rade na razvoju umjetne inteligencije i računala i robota koji će moći samostalno donositi odluke, no oni bi mogli postati najveća prijetnja čovječanstvu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2014. / 11:49

Sve više upozorenja: Ovo je 'najveća prijetnja našem stoljeću'

Izvršni direktor Googlea Larry Page više je puta rekao kako će u budućnosti veliki dio poslova koje danas obavljaju ljudi, raditi roboti koji će razmišljati i samostalno donositi odluke, odnosno poduzimati akcije za koje nisu programirani, već koje su sami naučili. Takva tehnologija i umjetna inteligencija mogla bi ljudima donijeti brojne koristi – npr. liječiti ih od današnjih smrtonosnih bolesti, ali ona bi mogla dovesti i do uništenja čovječanstva.

Na takve su stvari nedavno upozorili Elon Musk i Stephen Hawking, a iako Page kaže da je takav razvoj tehnologije neizbježan, i Googleovci su u strahu od scenarija u kojima bi se umjetna inteligencija okrenula protiv ljudi. Zbog toga su u Londonu okupili tim stručnjaka koji bi trebao 'riješiti inteligenciju', odnosno koji bi trebali usmjeriti razvoj umjetne inteligencije na 'pravi put'. Kako bi primijenili sve prednosti umjetne inteligencije na svoje proizvode, Google je nedavno kupio kompaniju DeepMind čiji je cilj 'naučiti računala da razmišljaju poput ljudi'. Ono što je posebno zabrinjavajuće jest da je i jedan od osnivača DeepMinda Shane Legg zabrinut oko napretka umjetne inteligencije za koju kaže da je 'najveća prijetnja našem stoljeću'. Također, on je uvjeren da će kad-tad doći do izumiranja ljudske vrste te da će u tome veliku ulogu imati i tehnologija, prenijeli su na Business Insideru.

Na jednoj konferenciji u travnju ove godine, Demis Hassabis iz DeepMinda na primjeru video igre prikazao je koliko su daleko stigli s razvojem umjetne inteligencije – računalo nisu programirali za igranje, već je ono samo 'naučilo' kako treba igrati, a stručnjak za umjetnu inteligenciju Stuart Russell tada je rekao kako je njihova prezentacija šokirala sve prisutne. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti