Svečanom premijerom filma "Moj dida je pao s Marsa" otvoren je 4. filmski festival KinoKino

U pet festivalskih dana, do nedjelje 24. veljače, publiku očekuje mnoštvo projekcija, zanimljivih gostiju i razgovora, kratkih i dugih filmova za sve uzraste

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2019. / 11:30

Otvaranje festivala KinoKino (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Svečanom premijerom domaćeg ZF filma za djecu "Moj dida je pao s Marsa" u srijedu 20. veljače u prepunom kinu Europa otvoren je 4. filmski festival KinoKino na kojem će do nedjelje 25. veljače biti prikazan presjek aktualne svjetske produkcije za djecu i sveukupno tridesetak filmskih naslova za najmlađe različitih uzrasta.

"Prvi put Festival otvaramo s domaćim znanstveno-fantastičnim filmom za djecu što ovu večer čini izrazito posebnom. Didu s Marsa u režiji Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop čekamo više od trideset godina i velika nam je čast da su redatelji i producenti odabrali upravo KinoKino za svoju festivalsku premijeru i prvi susret s domaćom publikom", rekle su na početku ceremonije otvaranja direktorica KinoKina Selma Mehadžić i koordinatorica Katarina Crnčić.

Otvaranje festivala KinoKino (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Film u kojem su korištene najsuvremenije filmske tehnike i u hrvatskoj kinematografiji dosad nezabilježeni specijalni efekti predstavila je brojna filmska ekipa prevođena redateljima Draženom Žarkovićem i Marinom Andree Škop koja je ovom prilikom izjavila: “Čast nam je da će danas naš film pasti s Marsa upravo pred zagrebačku publiku, jer je ideja za film lansirana prije 7 godina upravo u Zagrebu. Stvarali smo ga s velikim entuzijazmom i užitkom i nadamo se da ćete s užitkom letjeti s Dodom i Unom kroz ovu uzbudljivu međugalaktičku avanturu.”

Poseban doprinos filmu dalo je 12 djevojčica koje su na radionici Dizajniramo filmski plakat zajedno s mentoricom Andreom Sužnjević iz studija Šesnić&Turković izradile pravo malo remek-djelo čiji je rezultat prekrasan plakat Dide s Marsa.

Brojne projekcije tijekom pet festivalskih dana

Selma Mehadžić prepustila je čast otvaranja vjernim gledateljicama i posjetiteljicama KinoKina, dvjema Martama, Mikac i Predrijevac, koje su Festival proglasile i službeno otvorenim.

U pet festivalskih dana, do nedjelje 24. veljače, publiku očekuje mnoštvo projekcija, zanimljivih gostiju i razgovora, kratkih i dugih filmova za sve uzraste, a najbolje filmove iz glavnog natjecateljskog programa ocjenjivat će dječji i profesionalni žiri, dok će za najbolji film glasati publika.

Otvaranje festivala KinoKino (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Ove godine profesionalni žiri čine filmska edukatorica zahvaljujući kojoj generacije mladih Finaca danas bolje razumiju filmsku umjetnost – Marjo Kovanen, Olja Savičević Ivančević, jedna od naših najznačajnijh spisateljica čija djela redovito postaju predlošcima za kazališna i filmska djela, te Čejen Černić, redateljica posljednjeg nastavka iz popularnog serijala Koko, Uzbuna na Zelenom vrhu za koji je nagrađena nagradom za najboljeg debitanta na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

Od programa za četvrtak izdvaja se projekcija njemačko-kenijskog filma Supa Modo - posebnog filma o jednoj posebnoj djevojčici sa super-moćima - koji je nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu. Publika će imati još jednu priliku pogledati domaći ZF film "Moj dida je pao s Marsa" te pratiti pustolovine Une i mrzovoljnog robota Dode koji imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda vanzemaljca. Za svaku je preporuku i neodoljiva komedija "Dječakov san" koja nas vodi u indijski slam u kojem snalažljivi desetogodišnjak Pichku sanja o nečemu što mnogi njegovi vršnjaci uzimaju zdravo za gotovo - vlastitom WC-u.

Od popratnih programa izdvajamo nikad šarmantniji kratkometražni program "Svaki dan otkrivam" u kojem ćemo između ostalog saznati zašto Lili odlučuje izgraditi avion, kako će Pauline i Noham spasiti svoju veliku ljubav te kako to izgleda kad jedno prijateljstvo izraste iz močvarne rupe. Nismo zaboravili ni na naše odrasle filmoljupce pa tako nastavljamo s popularnim radioničarskim programom Od kina do učionice, koji je namijenjen filmskoj edukaciji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti