Šveđani rekli "ne": Geoinženjerski eksperiment zamračenja Sunca, koji financira i Bill Gates, ipak se neće dogoditi

Švedska svemirska agencija otkazala je geoinženjerski eksperiment kojim bi se utvrdilo može li se zaklanjanjem Sunca aerosolima riješiti problem globalnog zatopljenja. Riječ je o projektu koji financira i američki milijarder Bill Gates i koji je izazvao žestoko protivljenje ekoloških udruga.

Branimir Vorša | 02.04.2021. / 12:57

Bill Gates (Foto: AFP)

Eksperimentom znanstvenika sa Sveučilišta Harvard koji nosi naziv SCoPEx (Stratospheric Controlled Perturbation Experiment) planiralo se u Zemljinoj stratosferi osloboditi oblak kalcijeva karbonata, odnosno prašine krede, kako bi se proučio učinak tog oblaka na sunčevo zračenje koje dopire do površine Zemlje.

Čitav se projekt ipak pokazao prekontroverznim, a u srijedu je Švedska svemirska korporacija (SSC) obznanila da se taj eksperiment koji je bio zakazan za lipanj ipak neće dogoditi.

Znanstvena zajednica podijeljena je oko pitanja geoinženjeringa, uključujući i bilo kakvo testiranje tehnologije poput planiranog probnog leta balona iz Esrangea ovog ljeta, stoji u priopćenju SSC-a.

SSC je tijekom proljeća obavio razgovore s vodećim stručnjacima u geoinženjeringu, kao i sa savjetodavnim odborom SCoPEx-a. Kao rezultat tih razgovora te u dogovoru s Harvardom, SSC je odlučio da se tehnički probni let zakazan za ovo ljeto neće provesti, navodi se nadalje u priopćenju.

U ožujku je s tim u vezi švedskim vlastima upućeno pismo koje su zajednički potpisali vijeće Saami (koje promiče zajednicu švedskog domorodačkog stanovništva Saami) te tri ekološke udruge, a u njemu je istaknuto da bi eksperiment SCoPEx mogao imati katastrofalne posljedice.

Glavni znanstvenik projekta SCoPEx David Keith sa Sveučilišta Harvard i osobno je od Gatesa dobio 4,6 milijuna dolara investicija za njegov Fond za inovativna istraživanja klime i energije (FICER), piše Guardian. Taj fond osnovan je 2007. godine te isto tako financira istraživanja vezana za solarni inženjering.

Keith je za Reuters rekao da je odluka SSC-a o otkazivanju eksperimenta nazadovanje, ali je dodao da bi se projekt mogao preseliti nazad u SAD, ako se problemi nastave u Europi. Dotad će se nastaviti s lobiranjem za SCoPEx u Švedskoj.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti