Disfunkcionalne crvene krvne stanice (eritrociti) pridonose oštećenju krvnih žila zamijećenom u slučajevima oboljenja od težeg oblika bolesti COVID-19, pokazale su laboratorijske studije koje istražuju i načine liječenja ovog problema.

Znanstvenici smatraju da u brojnih pacijenata hospitaliziranih zbog teškog oblika bolesti COVID-19 nastaju oštećenja endotelnih stanica koje oblažu krvne žile, što može rezultirati nastankom krvnih ugrušaka, oštećenjem organa i ostalim zdravstvenim komplikacijama.

Krv u vrećicama za transfuziju Velik uspjeh znanstvenika: Otkriven siguran način kako ljudske organe za presađivanje učiniti dostupnijima

Disfunkcionalni eritrociti su obično izobličeni, imaju slabe membrane koje se lako lome ili im nedostaju enzimi potrebni za ispravno funkcioniranje i održavanje elastičnosti, što im omogućuje da nesmetano putuju kroz uske krvne žile.

Nova manja studija provedena laboratorijskim ispitivanjem krvi 17 umjereno teško oboljelih pacijenata od bolesti COVID-19 i 27 zdravih dobrovoljaca potvrdila je pretpostavku o "dubokoj i trajnoj endotelnoj disfunkciji" koja se razvila kao posljedica zaraze koronavirusom, objavili su istraživači u stručnome časopisu JACC: Basic to Translational Science.

U usporedbi s eritrocitima u zdravih ljudi, crvena krvna zrnca u pacijenata oboljelih od umjerenog do težeg oblika bolesti COVID-19 oslobađaju manje korisnih molekula dušikova oksida i više štetnih molekula koje uzrokuju upalu, objasnio je jedan od znanstvenika koji su proveli istraživanje, dr. Ali Mahdi iz Sveučilišne bolnice Karolinska u Stockholmu.

Testiranje zgrušavanja krvi pomoću pametnog telefona Znanstvenici osmislili kako testirati zgrušavanje krvi pomoću samo jedne kapi i pametnog telefona

On i njegovi kolege ustanovili su da u kombinaciji s povišenim razinama određenog enzima upalne molekule oštećuju sluznicu krvnih žila, a posljedica toga je da se žile ne uspijevaju vratiti u prvobitno stanje na pravilan način.

Dr. Mahdi je kazao da se zamijećena disfunkcija eritrocita može 'poništiti' uz pomoć lijekova koji vraćaju normalnu razinu enzima i ograničavaju proizvodnju štetnih molekula.

Kazao je da se još ne zna mogu li se nalazi iz epruvete ponoviti i u istraživanju na pacijentima.

Eksperiment je izveden na izvornom obliku koronavirusa, pa je još uvijek nejasno jesu li crvena krvna zrnca na sličan način zahvaćena i u slučaju infekcija uzrokovanih ostalim varijantama virusa SARS-CoV-2.

Uzorak krvi, ilustracija Iznenađujuće otkriće norveških znanstvenika: "Naši nalazi mijenjaju povijest pandemije koronavirusa i kod nas i u svijetu"

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju