Svemirski balet: Astronomi otkrili planetarni sustav sa šest savršeno sinkroniziranih egzoplaneta

Astronomi su na 100 svjetlosnih godina od nas otkrili pravo kozmičko blago i iznimnu rijetkost.

Branimir Vorša | 30.11.2023. / 13:37

Sustav HD 110067
Sustav HD 110067 (Foto: Thibaut Roger, NCCR Planets)

U ogromnom prostranstvu izvan našeg Sunčevog sustava nalazi se iznimno rijedak planetarni sustav, udaljen 100 svjetlosnih godina, sa šest egzoplaneta koji plešu u savršenoj rezonanciji oko matične zvijezde, HD 110067. Takav kozmički raspored je prava rijetkost te nudi uvid u sustav koji ostao neporemećen više od milijardu godina.

Egzoplanet, ilustracija Znanstvenici možda napokon pronašli odgovor na misterij zašto se planeti smanjuju

Mislimo da samo oko jedan posto svih sustava ostaje u rezonanciji. To nam pokazuje savršeno očuvanu konfiguraciju planetarnog sustava koji je dosad preživio netaknut, ističe Rafael Luque, astrofizičar sa Sveučilišta u Chicagu.

Orbitalne rezonancije, gdje gravitacijske sile usklađuju periode tijela u orbiti, nisu neuobičajene. Pluton i Neptun pokazuju rezonancu 2:3, a neki od Jupiterovih mjeseca slijede Laplaceovu rezonancu od 1:2:4. Ipak, lanac rezonancije koji uključuje šest egzoplaneta uistinu je iznimno astronomsko otkriće.

NASA-in teleskop TESS prvi je otkrio znakove ovog jedinstvenog sustava 2020. godine, kružeći oko narančaste patuljaste zvijezde u zviježđu Coma Berenices. Ponovno pregledavanje sustava dvije godine kasnije, zbog zbrke u podacima, potaknulo je pomniju istragu pomoću svemirskog teleskopa Keops. Znanstveni tim, predvođen Luqueom, otkrio je izvanredan lanac rezonancije između tri od šest egzoplaneta.

Keops je odigrao ključnu ulogu, otkrivajući orbitalne periode u rasponu od 9,11 do 54,77 dana za mini-Neptun u tom sustavu. Svaki par egzoplaneta pokazao je rezonancije 3:2, 4:3, a najunutarnjiji egzoplanet izvršio je šest orbita za svaki od najudaljenijih u sustavu, što predstavlja tek treći poznati primjer lanca rezonancije od šest planeta.

Formiranje zvijezde prije više od milijardu godina, zajedno sa skladnim plesom njezinih planeta, sugerira netaknutu povijest tog planetarnog sustava, lišenu remetilačkih događaja poput planetarne migracije ili udara. Sustav HD 110067 služi kao jedinstveni 'fosil' koji nudi uvid u mehanizme migracije i svojstva protoplanetarnog diska.

Kombinacija svjetline zvijezde domaćina i pretpostavljene prisutnosti proširene atmosfere na većini njezinih planeta čini HD 110067 najpovoljnijim multiplanetarnim sub-Neptunskim sustavom za promatranje, zaključuju autori studije koja je objavljena u časopisu Nature.

Umjetnički prikaz egzoplaneeta LTT 1445 Ac Pronađen egzoplanet veličine Zemlje na samo 22 svjetlosne godine udaljenosti od nas

Navedeni čudesni planetarni sustav ne samo da pruža netaknuto okruženje za proučavanje rezonantnih lanaca, već predstavlja i idealnu priliku za daljnja istraživanja sa svemirskim teleskopom James Webb.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti