Svemoćna tražilica: Nadolazeće izbore mogao bi odlučiti Google!

Istraživanje je pokazalo kako bi Google mogao imati veliki utjecaj na rezultate izbora, a čak bi mogao i odlučiti pobjednika

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.08.2015. / 08:46

Svemoćna tražilica: Nadolazeće izbore mogao bi odlučiti Google!

Dok se Hrvatska sprema na nove parlamentarne izbore (za koje još nije objavljen službeni datum), Amerikanci s nestrpljenjem iščekuju nove predsjedničke izbore koji će se održati sljedeće godine. Izbori za prvog čovjeka SAD-a (neki će reći i svijeta) mogli bi biti prilično neizvjesni, a pobjednika i sljedećeg Predsjednika SAD-a mogao bi odlučiti – Google, odnosno njihova tražilica. Tako barem smatra Robert Epstein, znanstvenik sa Instituta za bihevioralno istraživanje i tehnologiju koji smatra kako će izborna utrka biti jako tijesna te bi samo jedna mala promjena u Googleovom tajnom algoritmu mogla utjecati na odluku o novom Predsjedniku.

Ništa nije besplatno: Evo koliko vrijedite tehnološkim kompanijama

Zajedno s drugim znanstvenicima sa sveučilišta, on je proučavao ponašanje neodlučnih glasača koji su bili izloženi namještenim rezultatima na Googleu – prikazujući rezultate koji su favorizirali određenog kandidata, oni su neodlučne birače uspjeli usmjeriti na glasovanje za tog kandidata. Nakon 15-minutnog pretraživanja u kojem se favorizirao jedan kandidat, popularnost tog kandidata među neodlučenim biračima povećala se između čak 37 i 63 posto. Dakle, prema Epsteinu, ako Googleovci to žele, oni bi mogli odlučiti izbore i odabrati tko će biti sljedeći Predsjednik SAD-a. Iz Googlea su, naravno, komentirali kako nema govora o nekom namještanju jer je njihov algoritam napravljen tako da korisnicima daje 'relevantne odgovore', a namještanje rezultata pretraživanja 'umanjilo bi povjerenje korisnika u te rezultate i samu kompaniju' (iako se neke od sudskih tužbi protiv ove kompanije odnose upravo na namještanje rezultata pretraživanja u kojima je Google favorizirao rezultate pretraživanja koji se odnose na njegove usluge). Epstein odbacuje Googleovo objašnjenje te kaže kako to ne isključuje mogućnost favoriziranja jednog kandidata u odnosu na drugog i napominje kako se na temelju prošlih izbora (koje je Obama dobio s prednošću manjom od četiri posto) može zaključiti da je utjecaj na izbore 'unutar Googleove kontrole'.

Polako nestaje san o slobodnom i otvorenom internetu

Ono što je i nama zanimljivo jest Epsteinov zaključak kako se ovo, naravno, ne odnosi samo na SAD-a, već i na sve druge zemlje te bi Google zahvaljujući svojoj tražilici mogu utjecati na izbore u zemljama diljem svijeta, dakle i na nadolazeće izbore u Hrvatskoj.

Foto: AFP

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti