Svijet ima novi mogući problem: U Kini se pojavio novi soj svinjske gripe i pokazuje znakove potencijalne pandemije

Znanstvenici su identificirali soj svinjske gripe koji ima potencijal prijeći i na ljude te izazvati još jednu pandemiju. Riječ je o soju G4 EA, a on je srodan virusu H1N1, koji je 2009. godine izazvao pandemiju.

Branimir Vorša | 30.06.2020. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi soj svinjske gripe, koji su znanstvenici nazvali G4 EA H1N1, otkriven je analizom 30.000 brisova nosa uzetih od svinja iz klaonica u Kini.

Opisuje se kao mješavina influence koju se može pronaći kod europskih i azijskih ptica te virusa H1N1 i, vjeruje se, oko pola milijuna ljudi u svijetu 2009. godine.

S obzirom na to da se u novom virusu nalaze geni soja H1N1, to sugerira da bi se on mogao prilagoditi i početi širiti i s čovjeka na čovjeka, navodi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) u ponedjeljak.

Virusi G4 imaju osnovne značajke kandidata pandemijskih virusa, napisali su u spomenutoj studiji znanstvenici s Kineskog sveučilišta poljoprivrede.

Nakon naglog porasta tog soja od 2016. godine, on je sad postao najčešći genotip u cirkulaciji među svinjama u najmanje deset kineskih provincija, dodaje se u studiji. Testiranjem djelatnika klaonica otkriveno je da je njih više od 10 posto bilo pozitivno na antitijela za G4.

Takva zaraznost uvelike povećava mogućnost za adaptaciju virusa u ljudima i podiže zabrinutost zbog moguće pojave nove generacije pandemijskih virusa, piše u studiji.

Isto tako, znanstvenici predlažu uvođenje strogog kontroliranja razvoja virusa G4 EA H1N1 u svinjama te povećan nadzor i kod ljudske populacije, pogotovo radnika u svinjskoj industriji.

Stručnjaci kažu da je izglednost da bi novi soj svinjske gripe izazvao pandemiju mala, ali su isto tako upozorili na potrebu držanja stvari pod kontrolom.

Influenca nas može iznenaditi i postoji rizik da upravo sad zanemarimo nju i druge prijetnje, rekla je za časopis Science Martha Nelson, evolucijska biologinja.

Ne smijemo iz vidika izgubiti potencijalno opasne nove viruse, smatra profesor Kin-Chow Chang sa Sveučilišta Nothingham, koji je i sam proučavao spomenuti novi soj virusa. Dodao je da G4 EA H1N1 trenutačno ne predstavlja problem.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti