Pregovori o nacrtu globalnog sporazuma za bolju borbu protiv sljedećih pandemija počet će krajem veljače 2023., objavio je u srijedu WHO.

Sto devedeset i četiri države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na trodnevnom sastanku u Ženevi složile su se "razviti prvi nacrt pravno obvezujućeg sporazuma osmišljenog da zaštiti svijet od budućih pandemija", ističe se u priopćenju za javnost.

O ovom 'konceptualnom preliminarnom nacrtu' sporazuma o pandemiji ... raspravljat će države članice 27. veljače 2023., precizira organizacija.

Pandemija (Ilustracija: Getty) WHO priprema listu "potencijalnih budućih epidemija i pandemija", a posebnu pozornost posvećuje "bolesti X"

Najava dolazi samo nekoliko dana nakon treće godišnjice pojave COVID-19 u Kini, prije nego što se proširio svijetom i uzrokovao najgoru pandemiju u stoljeću.

Uzrokovao je milijune smrti i ogolio nejednakosti u pristupu skrbi i lijekovima. A pandemija i dalje nije završila.

Ured međuvladinog pregovaračkog tijela, koji se sastoji od po jednog izaslanika iz svake od šest regija WHO-a, bit će odgovoran za izradu teksta ili "nultog nacrta" koji će služiti kao osnova za pregovore država članica.

Članice WHO-a jednoglasno su pokrenule proces pronalaženja sporazuma za borbu protiv pandemija krajem 2021.

Plan je da se pravno obvezujući tekst donese u proljeće 2024. godine.

Groblje Crna smrt prije 700 godina utječe na vaše zdravlje danas

Odluka da nam se povjeri zadaća izrade nacrta sporazuma o pandemiji predstavlja veliki korak prema sigurnijem svijetu, rekao je Roland Driece, jedan od članova Ureda međunarodnog pregovaračkog tijela.

Postoji puno stvari koje treba promijeniti prije nego što ga potvrdimo. Isto je za mnoge zemlje članice - vjerojatno većinu, rekla je novinarima glavna američka pregovaračica Pamela Hamamoto.

Peter Sands, koji je na čelu Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, kaže da će "postojanje jednog lijepog ugovora (...) imati samo djelomičan utjecaj na učinkovitost našeg odgovora".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju