Svjetska zdravstvena organizacija prati novu varijantu koronavirusa koja kola Južnom Amerikom

WHO će, navodi se, "pratiti promjene" varijante Mi u Južnoj Americi, pogotovo dok u populaciji cirkulira i delta varijanta.

Hina | 01.09.2021. / 10:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je novu varijantu koronavirusa Mi u kategoriju koja zahtijeva praćenje, objavljeno je u srijedu.

Mi ili B.1.621 prvo je identificirana u Kolumbiji, a slučajevi su zabilježeni i u drugim zemljama Južne Amerike te u Europi.

U tjednom biltenu WHO-a o pandemiji navodi se da varijanta ima mutacije, što znači da bi mogla postati otpornija na cjepiva, kao što je bio slučaj s beta varijantom, ali je potrebno više studija kako bi se to dodatno ispitalo.

Slika nije dostupna Svjetska zdravstvena organizacija ističe: Treća doza cjepiva nije luksuz već zaštita za najranjivije

Slika nije dostupna WHO želi biti spreman: Okupljaju najbolje znanstvene umove za borbu protiv novih potencijalnih epidemija

Slika nije dostupna Šef WHO-a upozorava: Pandemija je bila test koji svijet nije prošao

Od identificiranja u Kolumbiji u siječnju 2021., bilo je nekoliko sporadičnih izvještaja o slučajevima varijante Mi, a neka veća žarišta zabilježena su u zemljama Južne Amerike i u Europi, navodi se u biltenu.

Iako je globalna učestalost varijante Mi među sekvencioniranim slučajevima pala i trenutno je ispod 0,1 posto, prevalencija u Kolumbiji (39 posto) i Ekvadoru (13 posto) konzistentno se povećala, dodaje se.

WHO će, navodi se, "pratiti promjene" varijante Mi u Južnoj Americi, pogotovo dok u populaciji cirkulira i delta varijanta.

Trenutno WHO četiri varijante smatra zabrinjavajućim. To su alfa, prvo otkrivena u Velikoj Britaniji, a sada je u 193 zemlje, beta u 141 zemlji, gama u 91 zemlji i delta u 170 zemalja.

Mi je peta varijanta "pod promatranjem", što je blaža kategorija WHO-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti