Tajvanska ministrica upozorava da neće biti problema s globalnom opskrbom čipova, dok god je njena zemlja sigurna

Dok je Tajvan siguran, ne treba se brinuti za stanje na globalnom tržištu čipova, no ako bi ih Kinezi napali, došlo bi do kolapsa tržišta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2022. / 10:58

Čipovi (Foto: Afp)

Stanje na tržištu čipova u posljednje se vrijeme popravlja, na što je utjecala stabilizacija opskrbnih lanaca, ali i smanjenje potražnje za mobilnim uređajima i računalima. Iako se možemo nadati kako sličnih problema koji su nastali anomalijama na tržištu izazvanim pandemijom, odnosno zaključavanjima, više neće biti, situacija je daleko od savršene.

Tsai Ing-wen Predsjednica Tajvana upozorava na “volatilne izazove” na tržištu čipova

Osim rata u Ukrajini, veliki potencijalni problem za ovo tržište leži u situaciji oko Tajvana. Nakon nedavnog posjeta Nancy Pelosi Tajvanu koji nije dobro sjeo Kini, u medijima smo mogli pročitati razmišljanja brojnih analitičara koji ne isključuju kineski napad na taj otok. Kako je Tajvan centar globalne proizvodnje čipova te je tu i sjedište najvećeg proizvođača čipova (TSMC), jasno je što bi oružani sukob mogao značiti za tržište čipova.

Na to je tijekom ovotjednog posjeta SAD-u upozorila i tajvanska ministrica gospodarstva Wang Mei-Hua. Ona je naglasila da, ako situacija oko Tajvana ostane sigurna, onda će i globalna opskrba čipovima biti sigurna i ne treba se brinuti oko nestašica.

Upozorila je kako bi sukob negativno utjecao i na samu Kinu koja je ovisna o modernoj tehnologiji i čipovima, uključujući velikim dijelom i tajvanske čipove. U slučaju u kojem bi Kinezi napali Tajvan i zauzeli TSMC, ta bi kompanija prestala sa svojim operacijama, što bi uzrokovala goleme probleme na globalnom tržištu čipova.

Proizvođač čipova TSMC “Crni humor na tržištu čipova”: Dio analitičara očekuje najveći pad u posljednjih 10 ili 20 godina

U najvećem je svjetskom interesu da Tajvan nastaviti surađivati sa SAD-om i drugim saveznicima kako bi održali najučinkovitiju proizvodnju, komentirala je tijekom posjete SAD-u. Novinare s kojima je razgovarala zanimalo je i je li zabrinuta oko zakona vezanog uz državne subvencije američkim proizvođačima čipova i misli li da bi to mogao biti jedan od načina na koji SAD želi smanjiti ovisnost o Tajvanu. Zabrinutosti, čini se, nema, jer je uvjerena kako je jako teško zamijeniti i duplicirati ono što Tajvan nudi, a to je iskustvo proizvodnje čipova od nekoliko desetljeća te veliki nabavni lanci.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti