Stanje na tržištu čipova u posljednje se vrijeme popravlja, na što je utjecala stabilizacija opskrbnih lanaca, ali i smanjenje potražnje za mobilnim uređajima i računalima. Iako se možemo nadati kako sličnih problema koji su nastali anomalijama na tržištu izazvanim pandemijom, odnosno zaključavanjima, više neće biti, situacija je daleko od savršene.

Tsai Ing-wen Predsjednica Tajvana upozorava na “volatilne izazove” na tržištu čipova

Osim rata u Ukrajini, veliki potencijalni problem za ovo tržište leži u situaciji oko Tajvana. Nakon nedavnog posjeta Nancy Pelosi Tajvanu koji nije dobro sjeo Kini, u medijima smo mogli pročitati razmišljanja brojnih analitičara koji ne isključuju kineski napad na taj otok. Kako je Tajvan centar globalne proizvodnje čipova te je tu i sjedište najvećeg proizvođača čipova (TSMC), jasno je što bi oružani sukob mogao značiti za tržište čipova.

Na to je tijekom ovotjednog posjeta SAD-u upozorila i tajvanska ministrica gospodarstva Wang Mei-Hua. Ona je naglasila da, ako situacija oko Tajvana ostane sigurna, onda će i globalna opskrba čipovima biti sigurna i ne treba se brinuti oko nestašica.

Upozorila je kako bi sukob negativno utjecao i na samu Kinu koja je ovisna o modernoj tehnologiji i čipovima, uključujući velikim dijelom i tajvanske čipove. U slučaju u kojem bi Kinezi napali Tajvan i zauzeli TSMC, ta bi kompanija prestala sa svojim operacijama, što bi uzrokovala goleme probleme na globalnom tržištu čipova.

Proizvođač čipova TSMC “Crni humor na tržištu čipova”: Dio analitičara očekuje najveći pad u posljednjih 10 ili 20 godina

U najvećem je svjetskom interesu da Tajvan nastaviti surađivati sa SAD-om i drugim saveznicima kako bi održali najučinkovitiju proizvodnju, komentirala je tijekom posjete SAD-u. Novinare s kojima je razgovarala zanimalo je i je li zabrinuta oko zakona vezanog uz državne subvencije američkim proizvođačima čipova i misli li da bi to mogao biti jedan od načina na koji SAD želi smanjiti ovisnost o Tajvanu. Zabrinutosti, čini se, nema, jer je uvjerena kako je jako teško zamijeniti i duplicirati ono što Tajvan nudi, a to je iskustvo proizvodnje čipova od nekoliko desetljeća te veliki nabavni lanci.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju