Tehnologija 3D holograma uskoro stiže na pametne mobitele?

3D hologrami kakve smo dosad viđali jedino u filmovima znanstvene fantastike, uskoro bi mogli ući u našu svakodnevnicu.

Branimir Vorša | 05.01.2022. / 14:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dosad su 3D hologrami bili bazirani na metodi fazne holografije korištenjem velike, specijalizirane kamere s polarizirajućim filterom. No, korejski znanstvenici razvili su tehnologiju koja može stvarati holograme na mobilnim uređajima, poput pametnih mobitela.

Korejski institut znanosti i tehnologije (KIST) objavio je da je znanstveni tim predvođen dr. Min-Chul Parkom te dr. Do Kyung Hwangom iz Centra za optoelektroničke materijale i uređaje i u suradnji sa znanstvenim tim odjela za fiziku Sveučilišta Yonsei, uspješno razvio fotodiodu koja otkriva polarizaciju svjetla u svjetlosnom spektru koji se nalazi do infracrvenog spektra i bez korištenja dodatnih polarizacijskih filtera.

Slika nije dostupna Muzej za umjetnost i obrt virtualno predstavio hologramski prikaz čipke

Juraj Kolovrat Budućnost oglašavanja: 3D hologrami koji "iskaču" sa zida

Na taj način napravili su minijaturni senzor za holografske slike, za 3D holograme, koristeći 2D poluvodičke materijale - renije diselenid i volfram diselenid.

Fotodiode, koje svjetlost pretvaraju u električne signale, ključne su komponente unutar piksela senzora slike u digitalnim kamerama i kamerama pametnih mobitela. Uvodeći sposobnost osjeta polarizacije svjetla u senzor slike obične kamere pruža raznovrsnost novih informacija te omogućuje pohranjivanje 3D holograma.

Prethodne kamere sa senzorom polarizacije imaju dodatni polarizacijski filter, veličine nekoliko stotina mikrometara. Zbog toga se ne mogu ugraditi u prenosive elektroničke uređaje, jer se ne mogu dodatno smanjiti.

Korejski znanstvenici razvili su novu fotodiodu slaganjem slojeva n-tip poluvodiča, renij diselenida, koji pokazuje razliku u apsorbiranju svjetlosti ovisnu o linearnom kutu polarizacije svjetla u dijelu svjetlosnog spektra bliskom infracrvenom spektru te p-tip poluvodiča, volfram diselenida, koji koji ne pokazuje razliku u foto odgovoru ovisnom o polarizaciji, ali omogućuje superiorne performanse.

Euclideon hologramski stol (Foto: Euclideon) Igranje u budućnosti: Hologramski igraći stol za novu razinu igranja

Hologram (Foto: Imperial College London) Predavanja na fakultetima i konferencijama održavat će hologrami

Uređaj se pokazao odličnim u foto-otkrivanju različitih valova svjetlosti, od ultraljubičastog to blizu infracrvenog spektra. Čak je sposoban selektivno otkriti polarizacijske karakteristike svjetla u blizu infracrvenom spektru.

Korejski znanstvenici iskoristili su uređaj za stvaranje digitalnog holografskog senzora slike koji snima polarizacijske karakteristike kako bi uspješno snimio holograme.

Istraživanje u smanjivanju i integraciji individualnih elemenata potrebno je kako bi se u konačnici smanjili i holografski sustavi. Rezultat našeg istraživanja postavit će temelj za budući razvoj minijaturiziranih modula holografskih senzora za kamere, ističe dr. Hwang.

Njegov kolega dr. Park dodao je da taj novi senzor može otvoriti i nove prilike poput 3D noćne optike, te na polju autonomne vožnje i biotehnologije.

Komunikacija (Foto: Getty Images) Kako ćemo komunicirati u budućnosti?

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti