Odbačene baterije sve su češći uzrok požara

I aktivisti i udruga vatrogasaca upozoravaju da požari koje prouzroče litij-ionske baterije mogu biti posebno opasni za javno zdravlje.

Hina | 10.05.2024. / 12:38

Požar baterije, ilustracija (Foto: Getty Images)

Odbačene baterije iz elektroničkih i električnih uređaja sve su češći uzrok požara, nanoseći štetu i zagađujući zrak, upozorili su britanski vatrogasci i ekološki aktivisti u najnovijem istraživanju.

Požari u kamionima za odvoz otpada i na odlagalištima porasli su više od 70 posto nakon 2022. godine i procjenjuje se ih je u 2023. bilo 1.200, prema studiji tvrtke Material Focus, koja u Britaniji vodi kampanju Recycle Your Electricals.

Nagli rast broja prijenosnih električnih predmeta s litij-ionskim baterijama pojačava rizik od požara, a studija pokazuje da je prošle godine odbačeno 1,6 milijardi baterija, uključujući 1,1 milijardu litij-ionskih baterija.

Baterije Od danas na snazi EU Uredba o baterijama, ovo su promjene koje su nastupile

Litij-ionske baterije koriste se u većini prijenosnih elektroničkih uređaja, uključujući prijenosna računala, mobitele, tablete, slušalice i elektronske cigarete-parilice, a ako se ne recikliraju i završe na otpadu, mogu se zgnječiti ili oštetiti, što može izazvati požar.

I aktivisti i udruga vatrogasaca upozoravaju da požari koje prouzroče litij-ionske baterije mogu biti posebno opasni za javno zdravlje, radnike na odlagalištima otpada i vatrogasce zbog rizika od izlaganja kemikalijama i ponovnog zapaljenja.

Požari koji uključuju otpad uvijek su bili izazov, ali litij-ionske baterije novi su i veliki problem jer donose do sada nepoznate i nepredvidive rizike, naglasio je Mark Andrews, voditelj odjela požara povezanog s otpadom i recikliranjem Nacionalnog vijeća vatrogasnih zapovjednika UK-a.

Takvi požari mogu biti eksplozivni i brzo se širiti, uz rizik od ponovnog zapaljenja, a otrovni plinovi predstavljaju opasnost za vatrogasce, objasnio je Andrews, dodavši da njihovu potpunu kontrolu i gašenje otežavaju ograničeni resursi vatrogasnih službi, što stvara novi rizik za zajednicu.

Požar automobila, ilustracija Kako ugasiti požar na električnom vozilu? Nije baš tako jednostavno kako ljudi misle

Izvršni direktor kampanje Recycle Your Electricals Scott Butler pozvao je javnost da razmotri posljedice nepropisnog odlaganja elektrike i baterija.

Sve više proizvoda sadrži litij-ionske baterije i sve je više požara čiji su baterije uzrok. Ključno je da zaustavimo te požare i ograničimo njihovu ulogu u zagađenju zraka naših zajednica i smanjimo opasnost koje predstavljaju za vatrogasce i službenike u sektoru odlaganja otpada, upozorio je Butler.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti