Čelnik Microsofta upozorava na strana uplitanja uoči američkih predsjedničkih izbora

Predsjednik američkog tehnološkog diva Microsofta Brad Smith, u srijedu je oštro upozorio na strane pokušaje utjecaja na američke predsjedničke izbore u studenome.

Hina | 19.09.2024. / 08:09

Lažne vijesti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Mislim da će najopasniji trenutak doći 48 sati prije izbora, rekao je Smith na saslušanju u američkom Senatu u srijedu. To je lekcija koju treba naučiti iz, recimo, izbora u Slovačkoj prošle jeseni.

Smith je rekao da je dva dana uoči parlamentarnih izbora u toj europskoj zemlji "ruska skupina" objavila lažni audio zapis koji navodno otkriva zavjeru o krađi glasova. Ruska vlada je vrlo sposobna, vrlo sofisticirana, ne samo u tehnologiji, već i u društvenim znanostima, rekao je Smith.

Čelnik Microsofta je naglasio da postoje stvarne i ozbiljne prijetnje, uključujući i nadolazeće američke predsjedničke izbore koji će se održati 5. studenoga.

Utrka za Bijelu kuću možda se vodi između republikanskog kandidata Donalda Trumpa i demokratkinje Kamale Harris, ali ovo također postaju izbori Irana protiv Trumpa i Rusije protiv Harris, rekao je čelnik Microsofta.

Teorija zavjere, ilustrcija Želite nekom teoretičaru zavjera dokazati da je u krivu? Pustite ga da razgovora s umjetnom inteligencijom

Lažne vijesti, ilustracija Zaoštrava se borba protiv lažnih vijesti: Ili ih uklonite, ili ćete to skupo platiti!

To su izbori na kojima su Rusija, Iran i Kina ujedinjeni sa zajedničkim interesom diskreditiranja demokracije u očima naših birača" upozorio je Smith.

Prije samo nekoliko dana američke su vlasti razotkrile kampanju sponzoriranu od Rusije koja je angažirala desničarske utjecajne osobe. Računi maskirani kao web stranice novinskih kuća poput konzervativnog kanala Fox News i novina The Washington Post objavljivali su lažne priče.

U srijedu je jedna ruska grupa objavila video Harris, manipuliran uz pomoć umjetne inteligencije, u kojem su joj u usta stavljene riječi koje nikada nije izgovorila, rekao je Smith.

Administracija u Washingtonu optužila je Rusiju za miješanje u kampanju za predsjedničke izbore u SAD-u. Slične su optužbe bile i na prethodnim izborima.

Smith je svjedočio zajedno s Nickom Cleggom iz Mete i Kentom Walkerom, predsjednikom i glavnim pravnim službenikom Googleova Alphabeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti