Ne ide im se u urede: Četvrtina zaposlenih još uvijek radi od kuće

Rad od kuće su najviše koristili mlađi zaposleni u starosnoj grupi od 25 do 44 godine što analitičari povezuju s mogućnošću brige o djeci.

Hina | 26.06.2024. / 13:50

Rad od kuće, ilustracija (Foto: Getty Images)

Obim rada od kuće je u Njemačkoj i nekoliko godina nakon pandemije koronavirusa na visokoj razini iako je u usporedbi s prijašnjim godinama u blagom padu, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u srijedu.

Godine 2023. je 23,5 posto zaposlenih u potpunosti ili djelomice radilo od kuće što je blagi pad u usporedbi s prijašnjim godinama, stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Rad od kuće, ilustracija Studija otkrila da zaposleni kod kuće imaju značajno manje ovih tegoba

Posebno je opao broj onih koji svakodnevno rade kod kuće.

U usporedbi s razdobljem prije pandemije udio zaposlenih koji rade od kuće se udvostručio.

U ožujku 2022. je prestala obveza poslodavaca za omogućavanje rada od kuće kad god je to moguće uskladiti s radnim procesima.

Najviši postotak onih koji rade od kuće bilježi IT sektor s gotovo 75 posto zaposlenih koji u potpunosti ili djelomice rade od kuće. Sličan visoki postotak bilježi se i u sektoru uprave, osiguranja i poslovnog savjetovanja.

Najniži postotak bilježi zdravstveni sektor gdje je samo 6,4 posto zaposlenih povremeno radilo od kuće. Slično nizak postotak bilježi i maloprodaja i građevinarstvo.

Rad od kuće su najviše koristili mlađi zaposleni u starosnoj grupi od 25 do 44 godine što analitičari povezuju s mogućnošću brige o djeci.

Koncentracija, ilustracija Nije stvar u produktivnosti: Dio direktora želi radnike u uredima zbog razloga koji nemaju veze s poslom

Njemačka se s ovim vrijednostima rada od kuće u usporedbi s ostalim članicama Europske unije nalazi u sredini ljestvice. Unutar Europske unije rad od kuće najviše koriste Nizozemci, Šveđani i Finci, a najmanje Bugari, Rumunji i Grci.

U donjem dijelu ljestvice po broju zaposlenih koji koriste rad od kuće nalazi se i Hrvatska.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti