Tehnološki div poručio zaposlenicima: Možete raditi od kuće, ali samo pod jednim uvjetom

Dok šefovi nisu ljubitelji udaljenog rada, dio šefova želi imati svoje zaposlenike pod kontrolom u uredima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2024. / 14:27

Rad od kuće, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nakon što su iz Amazona nedavno poručili zaposlenicima da se moraju vratiti u urede, dio analitičara komentirao je kako je to početak kraja udaljenog rada. Dijelu šefova ne sviđa se što ne mogu kontrolirati zaposlenike kada nisu na svojim radnim mjestima, dok drugi smatraju da, kada ljudi razgovaraju uživo i sudjeluju na sastancima na kojima se razmjenjuju ideje, oni mogu biti kreativniji, dok udaljeni rad guši tu kreativnost. Iako se zaista čini da u posljednje vrijeme trendovi idu u tom smjeru i povratku zaposlenika u urede, dio kompanija i dalje je fleksibilan i omogućuje ili potpuno udaljeni rad ili, što je češće, hibridni rad.

Zoom Jesu li zaposlenici produktivniji kada rade u uredima ili od kuće? Novo istraživanje daje jasan odgovor

Jedna od kompanija koja je odlučila da neće pozvati zaposlenike u urede, već će im i dalje omogućiti fleksibilnost jest Microsoft. Tako je tijekom nedavnog internog sastanka izvršni potpredsjednik odjela za Cloud i AI Scott Guthrie rekao kako neće krenuti stopama Amazona, ali uz jedan uvjet. Kako su novinarima prenijeli zaposlenici koji su sudjelovali na sastanku, a koji žele ostati anonimni, zaposlenici mogu nastaviti s aktualnim fleksibilnim načinom rada, dok god ne padne njihova produktivnost.

O produktivnosti zaposlenika koji rade od kuće već je provedeno više istraživanja, a rezultati nisu uvijek bili isti, no dio tih istraživanja pokazao je da je produktivnost zaista veća kada se radi od kuće. Naravno, to može ovisiti o različitim faktorima, no za one koji smatraju da su produktivniji od kuće te koji su se navikli na taj ritam koji im omogućuje više slobodnog vremena, povratak u urede više nije opcija. Ako si uzmete vrijeme da to napravite kako treba, vaši zaposlenici bit će više uključeni, produktivniji i povezaniji, čak i kada su miljama daleko, napisao je još prije dva mjeseca na službenom blogu Microsoftov stariji direktor za IT Keith Boyd. Tada je naglasio još jednu važnu stvar, a to je da će postojati manja mogućnost da napuste kompaniju i prijeđu konkurentu koji ima sofisticiraniji i fleksibilniji poslovni model.

Također, s obzirom na to da Microsoft u svom portfelju ima i proizvode za udaljeni rad, jasno je kako im nije u interesu ukinuti tu praksu u svojoj kompaniji tako da za ekipu iz ovog tehnološkog diva, barem za sada, nema straha od potpunog povratka u urede.

Rad od kuće, ilustracija Ne ide im se u urede: Četvrtina zaposlenih još uvijek radi od kuće

Naravno, udaljeni rad može i negativno utjecati na produktivnost zaposlenika te šefovi kompanija strahuju kako bi zaposlenici mogli zabušavati, baviti se svojim kućnim stvarima ili privatnim biznisom, što se na kraju negativno održava na njihovu produktivnosti, ali i učinkovitost cijele kompanije.

Što se Microsofta tiče, barem za sada, pravila se ne mijenjaju te će tvrtka i dalje omogućiti svojim zaposlenicima udaljeni rad, no ako se pokaže da produktivnost opada, i oni bi se mogli odlučiti na potez koji je ranije napravio Amazon.

Izvor: Tech Spot

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti