Telefon budućnosti: Može se nositi oko ruke kao sat, a pozadinu prilagođava odjeći

Napredak tehnologije adaptivnih ekrana omogućit će razvoj potpuno novih kategorija uređaja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2023. / 14:19

Motorolin koncept (Foto: Motorola)

Nakon što je dizajn mobilnih uređaja godinama bio prilično sličan i telefoni su nisu značajno razlikovali, s razvojem fleksibilnih ekrana situacija se ipak promijenila. Većina mobilnih kompanija već je predstavila svoje telefone sa savitljivim ekranima, a potražnja za njima sve je veća, iako se po prodaji i dalje ne mogu mjeriti s klasičnim telefonima.

Razbijen ekran telefona "To nije u domeni SF-a": Ekrani na telefonima uskoro će se moći sami popravljati

Zahvaljujući napretku u tehnologiji ekrana u budućnosti možemo očekivati različite inovacije. Neki proizvođači računala već su predstavili prijenosna računala sa savitljivim ekranom koji omogućuju različite načine korištenja (mogu se koristiti kao mali prijenosnici ili računala, odnosno tableti za koje je potrebna dodatna tipkovnica), a Motorola se odlučila na jedan malo drukčiji koncept.

Na globalnoj konferenciji Global Tech Event u organizaciji Lenova predstavljen je, kako su ga nazvali iz Motorole, adaptivan koncept ekrana, odnosno uređaj koji se može koristiti kao klasičan smartphone, ali i kao pametni sat. Naime, kako je riječ o fleksibilnom ekranu, uređaj se može omotati oko ruke. Iako je uređaj zanimljiv, ne čini se kako je veliki ekran omotan oko zapešća baš praktičan, no ionako je riječ o konceptu s kojim Motorola želi pokazati mogućnosti tehnologije i kakve su sve inovacije moguće zahvaljujući savitljivim ekranima.

Konceptualni uređaj ima FHD+ pOLED ekran te, kada je ekran u potpunosti otvoren, ova Motorola može se koristiti kao klasičan pametni telefon. Dijagonala ekrana iznosi 6,9 inča i na njemu se može pokrenuti Android i sve aplikacije kao i na drugim telefonima. Ekran se može blago zakriviti pa jedan dio služi kao postolje, dok se na gornjem dijelu može također koristiti kao telefon, no s manjim ekranom dijagonale 4,6 inča. Također, može ga se dodatno savinuti i postaviti oko ruke pa neki mediji govore kako je u ovom slučaju riječ o prvom “nosivom telefonu”, aludirajući na kategoriju nosivih uređaja poput pametnih satova i narukvica. Prema objavljenim videozapisima koje možete vidjeti na Motorolinim stranicama, korisničko sučelje prilagođava se trenutačnom obliku telefona, ovisno o tome koliko je ekran zakrivljen.

Motorolin telefon s rolanim ekranom Motorolin telefon budućnosti: Dodirom na jednu tipku dijagonala ekrana - raste

Ovaj konceptni uređaj nije zanimljiv samo po hardveru, već i po softveru i umjetnoj inteligenciji koja omogućuje personalizaciju tema i pozadine na ekran i to čak i na temelju odjeće koju vlasnik, odnosno vlasnica telefona nosi. Kako je prikazano u promotivnom videu, dovoljno je samo fotografirati odjeću koju nosite i AI u telefonu će na temelju te odjeće stvoriti temu koja će odgovarati toj odjeći. Osim usklađivanja odjeće s cipelama i torbicama, u budućnosti će biti moguće modnu kombinaciju uskladiti i s pozadinom telefona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti