Telefonske govornice postaju digitalni kiosci 21. stoljeća

Do sada su postavljene jedna govornica u Rovinju i jedna u Zagrebu, a u planu je postavljanje 20 govornica u Zagrebu tijekom srpnja i kolovoza.

Martina Čizmić | 12.06.2018. / 12:46

Digitalna govornica (Foto: HT) (Foto: HT)

Telefonske govornice gotovo da su nestale s naših ulica. Uz mobilne telefone i druge načine komunikacija, one su postale suvišne.

No to ne znači da će otići u povijest. Hrvatski Telekom i domaća agencija Go2Digital započeli su zamjenu postojećih telefonskih govornica na najfrekventnijim lokacijama diljem Hrvatske te postavljanje novih digitalnih, koje nude širok raspon novih usluga.

 

Postojeće govornice, koje nude isključivo mogućnost telefoniranja, bit će zamijenjene digitalnim govornicama i nizom pametnih tehnoloških rješenja baziranih na tehnologiji interneta stvari.

 

Tako će građani imati na raspolaganju mnogobrojne nove mogućnosti, od bežičnog punjenja mobilnih uređaja, informiranja o razini peludi u zraku pomoću posebnih senzora unutar govornica do SOS tipke kojom se može pozvati hitna pomoć u slučaju nesreće. Kako bi korisnici i prolaznici bili povezani, svaka govornica ujedno je i Wi-Fi Hot Spot s besplatnim i neograničenim internetom.

Digitalna govornica (Foto: HT) (Foto: HT)

 

Za lakše snalaženje po gradovima na digitalnom zaslonu nalazit će se interaktivna mapa na šest jezika koja će korisniku ponuditi upute kako doći do željene lokacije, a sa stražnje strane govornice nalazit će se digitalni citylight za oglašivače. Do sada su postavljene jedna govornica u Rovinju i jedna u Zagrebu, a u planu je postavljanje 20 govornica u Zagrebu tijekom srpnja i kolovoza. Godišnje je predviđena zamjena najmanje 25 govornica diljem Hrvatske.

 

Uz značajna ulaganja u naprednu infrastrukturu, Hrvatski Telekom projektima kao što je modernizacija telefonskih govornica ubrzava digitalizaciju društva. Zajedno s više od 30 partnera, u svom je portfelju razvio više od 20 rješenja za pametne gradove, među kojima su najšira nacionalna mreža električnih punionica u Hrvatskoj, pametno gospodarenje otpadom, pametni parking i digitalne govornice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti