Telemach s dodatnih 94 milijuna eura u frekvencijski spektar dugoročno ulaže u telekomunikacije i ICT sektor u Hrvatskoj

Telemach osigurao preduvjete za značajno unaprjeđenje pokrivenosti i kvalitete mobilnih usluga u razdoblju od sljedećih 15 godina.

Zimo Zimo | 08.03.2023. / 15:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ulaganjem više od 94,4 milijuna eura u mobilne frekvencijske pojaseve 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz, Telemach Hrvatska putem javne dražbe, koju je organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), osigurava preduvjete za daljnje unaprjeđenje pokrivenosti i kvalitetu mobilnih usluga u razdoblju od sljedećih 15 godina, počevši od listopada 2024. godine. Uz prethodnu javnu dražbu frekvencijskih pojaseva 700Mhz, 3600Mhz, 26GHz ukupna Telemachova investicija u frekvencijski spektar time se penje na više od 120 milijuna eura.

Zahvaljujući boljoj distribuciji frekvencijskog spektra, a koji podrazumijeva tri puta više spektra na nižim frekvencijama, Telemachova mobilna mreža ubuduće će biti još dostupnija diljem zemlje. Bolju pokrivenost posebno će osjetiti korisnici u ruralnim područjima te u zatvorenim prostorima, kojima će ubuduće biti na raspolaganju značajno kvalitetnija glasovna mobilna usluga.

Mobilne mreže, ilustracija HAKOM završio javnu dražbu za dodjelu radiofrekvencijskih spektara za mreže pokretnih komunikacija: Telekomi su za njih platili više od 339 milijuna eura

U Telemachu snažnim ulaganjima nastavljamo unositi dinamiku na domaće telekom tržište. Na taj način dajemo zamah daljnjem razvoju ICT i telekom sektora u Hrvatskoj te istovremeno podižemo kvalitetu usluga za naše sadašnje i buduće korisnike. Naše će ukupne investicije, koje uključuju akvizicije kompanija i nove frekvencije, zajedno s ulaganjem u mobilnu i optičku mrežu, do kraja godine premašiti 500 milijuna eura. Pored kontinuiranih ulaganja u izgradnju mobilne mrežne infrastrukture te najbrže 10 Giga optičke mreže, nova investicija u mobilni frekvencijski spektar omogućit će nam da nastavimo osiguravati najbolju vrijednost za novac, nudeći korisnicima diljem Hrvatske još bolje i konkurentnije mobilne i fiksne usluge, izjavio je Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemach Hrvatska.

Nove tehnologije omogućuju još efikasnije iskorištavanje frekvencijskih pojaseva, što će omogućiti prijenos većih količina podataka. Na taj način Telemach će uspješno odgovoriti na sve trenutačne i buduće potrebe svojih korisnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti