Teleskop Hubble snimao Rakovu maglicu i uhvatio uljeza

Svemirski teleskop Hubble snimajući Rakovu maglicu snimio je i uljeza u obliku asteroida koji je, popularno rečeno, "fotobombao" prelijepu sliku maglice.

Branimir Vorša | 21.10.2019. / 10:22

Rakova maglica i trag asteroida
Rakova maglica i trag asteroida (Foto: ESA/Hubble & NASA, M. Thévenot (@AstroMelina)) (Foto: ESA/Hubble & NASA, M. Thévenot (@AstroMelina))

Pogledom na najnoviju sliku Rakove maglice koju je napravio veteran među svemirskim teleskopima, Hubble, mogli biste pomisliti kakva je to "ogrebotina" nasred slike. No prevarili biste se. Nije ogrebotina niti takozvani artefakt na slici, već trag kometa koji je uletio u Hubbleov objektiv tijekom snimanja Rakove maglice dugom ekspozicijom.

Da bi Hubble snimio određeni dio svemira, on svoje "oko" usmjerava na taj dio i snima ga neko vrijeme. Rezultat takvih snimanja su fotografije poput ove najnovije Rakove maglice, ali ovaj put Hubble je uspio uhvatiti i trag drugog svemirskog tijela.

Eksplozija u središtu Mliječne staze (Screenshot: Astro 3D/YouTube) Bez panike, ali ne tako davno u središtu naše galaksije dogodila se kataklizmička eksplozija

Ultima Thule (Foto: pluto.jhuapl.edu/NASA) NASA oduševljena: Ultima Thule ima oblik koji nam je svima dobro poznat

Trag asteroida prva je primijetila volonterka iz Njemačke Melina Thévenot dok je pregledavala slike učitane na znanstveni projekt Zooniverse, koji se bavi indentifikacijom asteroida koji bi inače mogli proći neopaženo na Hubbleovim fotografijama.

Thévenot je zapravo trag vidjela prvo na crno-bijeloj verziji fotografije, no nakon što ga je otkrila, bacila se na posao i obradila podatke iz Hubbleovih RGB filtera te došla do prekrasne slike koju možete i vidjeti.

Znanstvenici znaju i koji je to asteroid. "Uljez" je poznat još od 2001. godine i nazvan je 2001 SE101. Riječ je o asteroidu takozvanog "glavnog pojasa", odnosno asteroidnog pojasa koji se nalazi između Marsa i Jupitera.

Razlog zbog kojeg se na Hubbleovim fotografijama udaljenih svemirskih predjela češće ne vide tragovi asteroida jest taj što su oni jednostavno premali i postoji prevelik razmak među njima.

S druge strane, fotografije koje u sebi kriju vidljive tragove asteroida vrlo su vrijedne iz znanstvene perspektive jer datum, vrijeme i lokacija snimanja omogućavaju astronomima izračun asteroidova kretanja i brzine.

Isto tako, ovakve fotografije mogu pomoći u poboljšavanju tehnika praćenja asteroida, od kojih neki mogu predstavljati i prijetnju za Zemlju.

Ako vas zanima projekt Zooniverse, možete se uključiti u njega OVDJE.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti