Tennibot – autonomni robot koji skuplja teniske loptice

Tenisači i teniski treneri tijekom treninga potroše puno vremena na skupljanje loptica po terenu, no autonomni robot Tennibot trebao bi riješiti taj problem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.04.2018. / 08:03

Tennibot (Foto: Ferrari Press Agency/Profimedia) (Foto: Ferrari Press Agency/Profimedia)

Trenirajući tenis, Haitham Eletrab shvatio je kako više vremena tijekom treninga potroši na skupljanje teniskih loptica, nego na samu igru te je odlučio iskoristiti svoje programersko znanje kako bi složio autonomnog robota koji će riješiti njegov problem, ali vjerojatno i problem svakog tenisača i teniskog trenera.

Zajedno sa suradnicima nedavno je putem Kickstarter kampanje predstavio Tennibota koji je brzo skupio željenih 35 tisuća dolara (cifra se približila 50 tisuća dolara) – kampanja traje do početka lipnja, pa se može očekivati veliki broj narudžbi, a prve isporuke trebale bi krenuti početkom sljedeće godine.

Cijena ovog robota kada se pojavi na tržištu iznosit će tisuću dolara, no na Kickstarteru može se nabaviti već za 650 dolara.

"Tennibot savršeno integrira računalnu viziju i umjetnu inteligenciju kako bi sačuvao vrijeme tenisačima, trenerima i teniskim klubovima", objasnio je Eletrab i dodao kako se robot može koristiti u raznim situacijama – od običnog treninga jednog tenisača kojemu stroj izbacuje loptice, pa do treninga servisa, bekenda i forhenda dvojice tenisača/tenisačica u isto vrijeme. Također, tijekom individualnih i grupnih treninga robot može skupljati loptice koje se nalaze pored terena.

Baterija Tennibota puni se 90 minuta, što je dovoljno za otprilike pet sati rada, a u jednom obilasku terena može skupiti maksimalno 80 loptica. Aktivira se preko pametnog telefona ili Appleova sata te korisnici putem aplikacije mogu odrediti prostor u kojem će se Tennibot kretati i skupljati loptice tijekom treninga ili mečeva, a zanimljiva je i opcija manualnog upravljanja robotom preko aplikacije.

Cilj ekipe koja je razvila ovaj robot koji su neki mediji prozvali Roombom za skupljanje teniskih loptica jest da Tennibot postane neizostavni alat svakog teniskog kluba koji će uvelike olakšati treninge i uštedjeti veliku količinu vremena.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti