Teraformacija Marsa: Elon Musk ima rješenje za stvaranje pogodnih uvjeta za život na ovom planetu

Američki milijunaš Elon Musk, poznatiji po izgradnji ogromnog carstva električnih automobila (Tesla Motors) i projektiranju sljedeće generacije raketa (SpaceX)...

Monika Nožić Monika Nožinić | 11.09.2015. / 13:45

Teraformacija Marsa: Elon Musk ima rješenje za stvaranje pogodnih uvjeta za život na ovom planetu

Američki milijunaš Elon Musk, poznatiji po izgradnji ogromnog carstva električnih automobila (Tesla Motors) te projektiranju sljedeće generacije raketa (SpaceX), gostujući u talk show emisiji "Late show with Stephen Colbert" izjavio je da smatra da bi ljudi mogli živjeti i na Marsu te da ga je moguće transformirati u planet nalik Zemlji.

U intervjuu je objasnio da bi to učinio zagrijavanjem planete kako bi temperaturno bila pogodna za naseljavanje ljudi.

Zanimljivi je gost nonšalantno istaknuo da za to postoje brži i sporiji način. Sporiji način su staklenički plinovi koji bi tijekom nekoliko godina uzrokovali dugoročne klimatske promjene na Marsu, dok bi brži način uključivao bacanje nuklearnog oružja na Mars.

"Brži način je bacanje nuklearnog oružja na planet", objasnio je Musk.

Iznenađeni voditelj Stephen Colbert na to mu je oduševljeno i u šali uzviknuo: "Ti si zlikovac. To je nešto što rade zlikovci!" 

Musk bi takav pothvat izveo, naravno, pomoću svojih SpaceX raketa, no to bi se moglo ostvariti tek za dvije, tri godine jer Spacex rakete još nisu dizajnirane na način da mogu primiti putnike. 

Teraformaciju, tj. namjernu modifikaciju Marsa kako bi bio pogodan za život ljudi možda i možemo očekivati u nekoj skorijoj budućnosti, s obzirom na to da Musk već sada zamišlja da ćemo za nekoliko godina po svemiru putovati u SpaceX raketama. 

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti