Tesla gradi bateriju kolosalnih proporcija u Australiji, triput veću od prijašnje

Australska savezna država Victoria dogovorila je s tvrtkom Tesla izgradnju kolosalne baterije snage 300 megavata.

Branimir Vorša | 05.11.2020. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon Južne Australije, još jedna australska savezna država, Victoria, namjerava izgraditi ogromnu bateriju koja bi pridonijela njihovim nastojanjima u prelasku na održive izvore, pohranu i distribuciju električne energije.

Iz navedene države su obznanili da ulaze u partnerstvo s tvrtkom Tesla, koja će im izgraditi bateriju kolosalnih proporcija i snage 300 megavata, odnosno zapremine 450 megavat-sati.

Ta bi Teslina baterija jednom kad se izgradi trebala biti čak triput veća od 100-megavatne baterije koju je Tesla napravila u spoemnutoj Južnoj Australiji. Očekuje se da radovi na njoj neće početi prije ljeta 2021. godine, a nalazit će se pored mjesta Geelonga, koje je smješteno 70 kilometara jugozapadno od Melbournea.

To je mjesto odabrano za izgradnju jer je već povezano sa vjetroelektranama na južnoj obali Australije te velikim solarnim farmama na sjeveru Victorije, kao i s nacionalnom električnom mrežom.

Teslin softver omogućit će da se u svakom trenutku procjenjuje gdje se pohranjena električna energija može najbolje i najviše iskoristiti.

Najveća australska solarna farma u vlasništvu je francuske kompanije Neoen, a ta tvrtka vodi i druge projekte u Australiji pa će instalaciju Tesline kolosalne baterije zapravo oni platiti. Potrošači u saveznoj državi Viktoriji preko računa za električnu energiju će plaćati naknadu, no istraživanja su pokazala da će im računi zapravo biti jeftiniji, a ne skuplji zbog toga.

Uspjeh prvog projekta gigantske baterije u Južnoj Australiji zainteresirao je i druge države svijeta za ista ulaganja, a u Tesli se nadaju da će taj segment njihovog poslovanja narasti i do razmjera uspjeha njihovih električnih automobila.

Kad ljudi razmišljaju u o Tesli, samo misle o vozilima i to su odlična vozila, ali misija naše kompanije jest da ubrzamo tranziciju svijeta prema obnovljivim izvorima energije, ističe Robyn Denholm, predsjednica uprave Tesle.

U priloženom videu možete pogledati kako bi kolosalna baterija u Viktoriji trebala izgledati jednom kad bude izgrađena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti