Tesla u akciji: Pogledajte kako je zahvaljujući računalu u Modelu 3 izbjegnuta nesreća

Tijekom snježne oluje Teslin automobil sam je počeo kočiti, a tek onda vozač je primijetio da računalo koči kako bi zaobišlo vozilo koje se zarotiralo i zaustavilo na cesti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.02.2019. / 16:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno se internetom proširio videozapis Teslina automobila u kojem je vozač zaspao, a vozilom je kontrolirao autopilot – osoba koja je objavila videozapis komentirala je kako je autopilot odvozio bolje od 90 posto vozača. Prošlog tjedna na Redditu objavljen je novi video koji je još jednom pokazao fantastičan "refleks" računala instaliranih u Tesline automobile te je i ovog puta računalo vjerojatno spriječilo sudar i potencijalnu tragediju.

Vozač je na Redditu napisao kako je mislio da nije niti uključio autopilot, no neke sigurnosne opcije poput automatskog kočenja aktivne su neovisno o autopilotu. Dok se vozio autocestom tijekom snježne oluje osjetio je kako automobil sam koči, bez da je on stisnuo kočnicu – tek onda je vidio da je na cesti automobil koji se zarotirao i blokirao njegovu traku. Pokušao je okrenuti volan prema desno, no automobil ga je sam ispravljao kako ne bi došlo do proklizavanja, kao što je proklizao automobil ispred Modela 3 koji je također uspio izbjeći sudar.

"Osjećao sam se kao najbolji vozač na svijetu", komentirao je na Redditu, što je još jedna pohvala tehnologiji instaliranoj u Teslina vozila. Podsjetimo, iz Googlea, odnosno njihove kompanije za razvoj autonomnih vozila Waymo, već godinama govore kako su računala bolji vozači od ljudi jer, osim što nemaju problema s umorom, mobitelima, opijatima i slično, uvijek se pridržavaju ograničenja brzine i održavaju razmak između automobila ispred njih.

Video snimljen s kamerom smještenom u Teslinom automobilu možete pogledati ovdje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti