Tesla neugodno iznenadila nove kupce promjenama u pravilima korištenja omiljene značajke

Tesla traži od kupaca da plaćaju redovitu naknadu za osnovnu navigaciju, nešto što je do prošlog mjeseca bilo besplatno.

Branimir Vorša | 26.07.2022. / 12:25

Teslini automobili
Teslini automobili (Foto: Afp)

Kupci koji od ovog tjedna naručuju nove Tesla Modele S, 3, X ili Y više neće dobivati ​​besplatnu standardnu ​​povezivost tijekom životnog vijeka svog vozila, zahvaljujući promjeni u Teslinoj politici povezivanja njihovih automobila.

Nove narudžbe sada će uključivati ​​samo osam godina Standard Connectivity paketa prije nego što isti istekne, a od vlasnika će se nakon tog perioda tražiti da se pretplate na Teslinu Premium Connectivity razinu, kako bi nastavili koristiti značajke kao što su karte, navigacija, glasovne naredbe te druge značajke, piše na Teslinim web stranicama.

Tesla Tesla bi mogla sniziti cijene svojih automobila, ali samo pod jednim uvjetom

Portal Teslarati je otkrio da je promjena u odjeljku Connectivity na Teslinoj stranici za podršku postavila datum isteka doživotnih standardnih značajki povezivanja.

Sva nova Tesla vozila naručena 20. srpnja 2022. ili prije toga imat će značajke standardne povezivosti bez ikakvih troškova tijekom životnog vijeka vozila... Kako dodatne značajke i usluge budu postale dostupne u budućnosti, imat ćete priliku nadograditi svoje plan povezivanja.

Na drugom mjestu na istoj stranici, Tesla pojašnjava novo osmogodišnje ograničenje koje dolazi s kupnjom novih vozila.

Sva Tesla vozila imaju pristup standardnoj povezivosti. Standardna povezivost uključena je u vaše vozilo, bez dodatnih troškova, osam godina počevši od prvog dana kada je vaše vozilo isporučeno kao novo od strane Tesle ili prvog dana kada je stavljeno u promet, što god nastupi prije. Ako kupujete rabljeno vozilo, bit ćete obaviješteni o tome koliko će dugo vaše vozilo imati pristup standardnoj povezivosti, stoji u pojašnjenju.

Teslina stranica za podršku ne navodi cijene pretplate za značajku Standard Connectivity nakon prvih osam godina, najvjerojatnije zato što je ne namjerava ponuditi. Umjesto toga, proizvođač automobila će vjerojatno pokušati navesti korisnike da nadograde na njihovu Premium Connectivity pretplatu.

Teslini automobili Novo istraživanje tvrdi da do 2025. godine slijedi drastičan preokret na tronu proizvođača električnih vozila

Ta viša razina trenutačno košta 9,99 dolara mjesečno (ili 99 godišnje godišnje) i uključuje navigaciju, promet uživo, satelitske karte i nadzor kamerom u Sentry Modeu proizvođača automobila, kao i druge druge podatkovno intenzivne značajke povezane zabave kao što su video, glazba i Caraoke streaming, a također pregledavanje weba na vozilima koja to podržavaju.

Paket Standard Connectivity uključuje samo osnovne aplikacije i softver za navigaciju, ostavljajući naprednije značajke oblaka ograničene na Wi-Fi povezivanje. Ako će Tesla ionako zahtijevati pretplatu, Premium razina je jednostavno bolja vrijednost u odnosu na običan standardni komplet.

Očito je da Tesla traži od kupaca da plaćaju redovitu naknadu za osnovnu navigaciju, nešto što je do prošlog mjeseca bilo besplatno.

Osim toga, osam godina je prosječna duljina vlasništva automobila (u SAD-u), tako da mnogi vlasnici možda nikada neće osjetiti ovu promjenu. Kupci rabljenih automobila, s druge strane, gotovo sigurno hoće.

Nema alternativa

Treba imati u vidu da Teslinom infotainmentu nedostaju navigacijske alternative trećih strana poput široko podržane povezivosti Apple CarPlay ili Android Auto, što u biti ograničava kupce na tu pretplatu, ako žele funkcionalan infotaiment sustav u Teslinim vozilima nakon isteka osam godina.

Ovo isto tako nije prvi put da je Tesla smanjila razinu povezivosti koju nudi na svojim vozilima. Prethodno su nudili doživotnu Premium povezivost na Tesla Modelima S, X i određenim konfiguracijama Modela 3, prije nego što je uvedena standardna ​​povezivost te se zahtijevala pretplatu za najvišu razinu za sva navedena vozila prodana od 1. srpnja 2018. godine.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti