Tesla bi mogla sniziti cijene svojih automobila, ali samo pod jednim uvjetom

Uz galopirajuću inflaciju teško je govoriti o nižim cijenama, no ako se inflacija smiri, Tesla bi mogla sniziti cijene svojih automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2022. / 10:04

Tesla (Foto: Afp)

Riječ koju već duže vremena gotovo svakodnevno možemo čuti/pročitati u medijima jest inflacija. To se pogotovo odnosi na razdoblje nakon početka rata u Ukrajini nakon kojeg cijene svega i svačega vrtoglavo rastu, pri čemu je jasno da veliki dio uzroka inflacije leži i u pandemiji, odnosno u mjerama koje su poduzete tijekom lockdowna, a koje su uključivale i upumpavanje velike količine novaca u financijski sustav, poremećajima u lancima nabave itd.

Teslini automobili Novo istraživanje tvrdi da do 2025. godine slijedi drastičan preokret na tronu proizvođača električnih vozila

Na inflaciju gotovo nitko nije ostao imun pa tako niti Tesla. Elon Musk još je prije četiri mjeseca tvitao o tome kako su Tesla i SpaceX izloženi “značajnim inflatornim pritiscima u sirovinama i logistici”, a jasno je kako se od tada situacija dodatno pogoršala.

Inflacija i stanje na tržištu utjecali su i na cijene Teslinih automobila koje su ove godine porasle nekoliko puta, a posljednje povećanje cijene zabilježeno je prošli mjesec. Npr. tada je cijena Modela Y velikog dometa porasla s 62.900 na 65.900 dolara te se postavlja pitanje hoće li cijene i dalje rasti, što naravno ovisi o daljnjoj inflaciji i situaciji na globalnom tržištu. Musk je također ranije komentirao kako ima jako loš osjećaj za smjer kretanja gospodarstva te je najavio otkaze u Tesli.

No kada se situacija jednom popravi, ne treba isključiti mogućnost da Tesla smanji cijene svojih automobila, komentirao je putem Twittera prošli tjedan Musk. Naime, na pitanje jednog korisnika razmišljaju li o nižim cijenama svojih automobila nakon što se smanje pritisci nastali pandemijom i problemima s globalnim lancima nabave, rekao je da “mogu” sniziti cijene svojih automobila, ali samo ako se inflacija smiri.

Slika nije dostupna Tesline nove tvornice gube milijarde dolara

Prema podacima američkog Zavoda za statistiku u SAD-u je, u odnosu na prošlu godinu stopa inflacije porasla za više od 9 posto, što je više od ranijih predviđanja tako da ne treba očekivati skorašnja smanjenja cijena Teslinih vozila.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti