Teslini automobili sve bliži potpunoj autonomiji

Iako se ne zna na što je točno Musk mislio, njegova objava predstavlja još jedan korak bliže potpunoj autonomniji Teslinih vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.06.2018. / 15:11

Foto: Elon Musk

Nakon nekoliko nesreća u kojima su sudjelovati Teslini automobili s aktiviranom opcijom autopilota, povjerenje javnosti u ovu kompaniju, odnosno njihovu tehnologiju za asistiranje u vožnji uvelike se smanjilo jer se softver pokazao  nedovoljno sigurnim, u nekim situacijama čak i opasnim. Iako ekipa iz Tesle već dugo upozorava kako vozači nikada ne smiju prepustiti računalu potpunu kontrolu nad vozilom te ruke uvijek moraju biti na volanu, neke ih organizacije za zaštitu prava potrošača kritiziraju zbog zavaravanja potrošača jer korištenje imena autopilot sugerira kako je zaista riječ o softveru koji će automatski i autonomno upravljati vozilom

Zbog kritika na račun autopilota, ali i problema s Modelom 3 Elon Musk u posljednje vrijeme prkeo Twittera ratuje s medijima, a čak je i najavio pokretanje internetske stranice za ocjenjivanje medija i novinara.

Stižu opcije za potpuno autonomnu vožnju

Šef Tesle jučer je na Twitteru napisao jednu vrlo zanimljivu objavu – najavio je nadogradnju autopilota za Tesline automobile koju vlasnici ovih električnih vozila mogu očekivati tijekom kolovoza i koja će omogućiti opcije za potpuno autonomnu vožnju. Više detalja o ovom softveru i opcijama nije objavio, pa nam za sada ostaje samo nagađanje o tome što je mislio i kakve će to biti nove opcije autopilota koje će omogućiti autonomnu vožnju.

Mediji se slažu da to ne znači da će s nadogradnjom softvera Teslina računala moći preuzeti kontrolu nad vozilom, dok će se vozači moći odmarati te će vjerojatno i dalje morati držati ruke na volanu i koncentrirati se na promet kako bi mogli reagirati u slučaju nepredviđenih okolnosti.

S novim opcijama Teslin autopilot trebao bi postati još sigurniji, što su odlične i optimistične vijesti nakon što pokazalo kako aktualna verzija ipak nije toliko sigurna i pouzdana, usprkos velikom broju kilometara koje je softver odvozio bez ikakvih problema, a neki videozapisi na YouTubeu pokazuju kako su zahvaljujući pravovremenoj reakciji Teslinih računala spriječene potencijalne prometne nesreće.

Kako bi saznali na što je Musk mislio, morat ćemo pričekati još neko vrijeme – ili do kolovoza ili dok na Twitteru ne pojasni na što se odnosi njegova objava o opcijama za potpuno autonomnu vožnju.

Izvor: Electrek

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti