Tijekom milijardi godina kontinenti na Zemlji bili su posvuda: Pogledajte njihov "ples" u dosad najdetaljnije napravljenoj vizualizaciji

"Te se ploče kreću brzinom rasta noktiju, no kad se milijarde godina skupe u 40 sekundi, otkriva se očaravajući ples, kontinenti se razilaze i periodički se rekombiniraju kako bi formirali superkontinente", kaže jedan od autora studije o kretanju tektonskih ploča kroz Zemljinu povijest.

Branimir Vorša | 11.02.2021. / 17:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tektonske ploče koje prekrivaju Zemlju poput puzzli kreću se otprilike brzinom kojom rastu naši nokti, no nakon nekoliko milijardi godina to je dovoljno da pređu čitav planet. Upravo to pokazuje prva vizualizacija kretanja Zemljinih tektonskih ploča tijekom čitave njezine povijesti.

Znanstvenici su uspjeli napraviti jedan od napotpunijih modela kretanja tektonskih ploča dosad, a napravili su i videovizualizaciju koju su saželi u sadržajnih 40 sekundi. U tom videu itekako se vidi kako se su tektonske ploče kretale od Zemljine najranije povijesti do danas i kako su međusobno utjecale jedna na drugu.

Kako se pomiču, tektonske ploče utječu i na klimu, obrasce plime, kretanja životinja i njihovu evoluciju, vulkansku aktivnost, proizvodnju metala i mnoge druge stvari. Tektonske ploče ne prekrivaju samo naš planet, one su dio sustava koji utječe na sav život na površini Zemlje.

Na ljudskoj vremenskoj ljestvici kreću se godišnje u centimetrima, ali kao što možemo vidjeti u animaciji, kontinenti su tijekom proteklih milijardi godina bili posvuda. Mjesto poput Antarktike, koju danas vidimo kao hladno i negostoljubivo mjesto, zapravo je nekoć bila prilično lijepa destinacija na ekvatoru, kaže geoznanstvenik Michael Tetley sa Sveučilišta Sydney.

Video također jasno pokazuje i da nije prošlo tako puno vremena otkad su se kontinenti posložili kako ih mi vidimo pa do danas.

Razumijevanje tih kretanja i uzoraka kretanja ključno je ako znanstvenici žele predvidjeti koliko će naš planet biti nastanjiv u budućnosti i gdje ćemo pronaći metalne resurse koji su nam potrebni za osiguravanje budućnosti s čišćom energijom.

Kretanje tektonskih ploča procjenjuje se proučavanjem geoloških zapisa, odnosno magnetizma koji pruža podatke o povijesnim pozicijama podloga u odnosu na rotaciju Zemlje te tipovi materijala zarobljeni u uzorcima kamenja koji pomažu posložiti dijelove slagalice prošlih geoloških ploča.

Tim znanstvenika pri izradi ovog modela i videa odabrao je i kombinirao samo trenutačne modele koji najbolje odgovaraju, gledajući istovremeno na kretanja kontinenata te interakciju na rubovima tektonskih ploča.

Zemlja je nevjerojatno dinamična, s površinom koju čine ploče koje konstantno guraju jedna drugu na način koji je jedinstven samo za poznate kamene planete, kaže Sabin Zahirović, geoznanstvenik s istog sveučilišta u Sydneyju.

Te se ploče kreću brzinom rasta noktiju, no kad se milijarde godina skupe u 40 sekundi, otkriva se očaravajući ples, kontinenti se razilaze i periodički se rekombiniraju kako bi formirali superkontinente, dodaje Zahirović.

Što dalje znanstvenici gledaju u prošlost, to je teže procijeniti kako su se ploče kretale, a u ovom slučaju posebno su pažljivo mapirane ere neoprotezoik i kambrij (period od prije milijarde do 520 milijuna godina), kako bi se podudarale s novijim podacima s kojima znanstvenici raspolažu.

Pitanje koje i dalje ostaje jest kako su se te ploče uopće prvotno i formirale, ali svaki novi podatak pomaže znanstvenicima u razumijevanju prapovijesti Zemlje, a to znači i pronalazak nestalih ploča u nekim modelima.

Tim znanstvenika ipak priznaje da njihovu radu nedostaju finiji detalji, no nadaju se da njihov rad može poslužiti kao izvor za daljnje studije o proučavanju kretanja tektonskih ploča.

Naš je planet jedinstven u načinu na koji je pogodan za život. No to je moguće samo zato što geološki procesi, poput tektonike ploča, omogućuju sustav za potporu života čitavom planetu, ističe na kraju Dietmar Müller, geoznanstvenik s već navedenog sveučilišta.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Earth-Science Reviews.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti