Tijekom testnog leta pao 'revolucionarni' leteći automobil

Kompanija AeroMobil najavila je kako bi se njihov leteći automobil već za dvije godine mogao pojaviti u prodaji, no nakon nedavnog incidenta vjerojatno će pomaknuti rokove

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.05.2015. / 09:28

Tijekom testnog leta pao 'revolucionarni' leteći automobil

AeroMobil već godinama radi na razvoju letećih automobila koji bi mogli u potpunosti promijeniti način na koji putujemo te su iz ove kompanije nedavno najavili kako uskoro možemo očekivati da će ovakvi automobili postati stvarnost, a jedan od takvih 'revolucionarnih letećih automobila budućnosti' trebao je biti njihov model AeroMobil 3.0 koji se u prodaji trebao pojaviti za dvije godine. Ipak, čini se da će morati malo odgoditi planove o početku prodaje svog letećeg automobila jer se testni model kojim je upravljao Stefan Klein tijekom prošlotjednog leta – srušio. Srećom, on nije zadobio teže ozljede jer se na vrijeme katapultirao iz ovog vozila/letjelice, a zanimljivo je kako u AeroMobileu uopće ne spominju kako je došlo do pada, već u službenoj izjavi navode kako je došlo do 'neočekivane situacije' te da se na visini od 300 metara aktivirao padobran, uz napomenu kako se sustav pokazao potpuno funkcionalan i omogućio je slijetanje vozila bez ozljeda pilota.

U prodaji za 2 godine: Leteći automobili postaju stvarnost

No, fotografije s mjesta događaja koje su objavljene na jednoj slovačkoj stranici pokazuju kako je AeroMobil 3.0 prilično oštećen. Ova nesreća neće obeshrabriti Kleina i ekipu iz njegove kompanije te su oni već najavio nastavak testnih letova, a prikupljene podatke iz ove nesreće detaljno će se analizirati i iskoristiti u danjem poboljšanju prototipa. Iako vozilo koje bi, u slučaju velikih prometnih gužvi moglo poletjeti i tako nam uvelike skratiti vrijeme putovanja, zvuči kao odlična ideja, neki poput Elona Muska nisu previše oduševljeni s letećim automobilima. Naime, on je tijekom jednog intervjua rekao kako bi nam takvi automobili, osim što bi ljudi za njihovo upravljanje morali imati i dozvolu za letenje, mogli 'pasti na glavu', bili bi jako bučni i ovisni o vremenskim uvjetima.

Izvor: Cnet

Foto: Aeromobil

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti