TikTok i WeChat broje zadnje sate u SAD-u: Trumpova administracija u nedjelju zabranjuje pristup popularnim kineskim aplikacijama

Što to točno znači za korisnike? Prema svemu sudeći, oni od nedjelje vjerojatno više neće moći koristiti omiljene aplikacije na teritoriju SAD-a, neće moći pronaći te aplikacije u Google Playu odnosno Apple App Storeu niti primati ažuriranja za njih.

Martina Čizmić | 18.09.2020. / 14:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američko ministarstvo trgovine (Department of Commerce) objavilo je kako od nedjelje 20. rujna planira ograničiti pristup popularnim kineskim aplikacijama TikToku i WeChatu.

U objavi objavljenoj na stranicama ministarstva od 20. rujna "zabranjene su sljedeće transakcije: bilo kakvo pružanje usluga distribucije ili održavanja WeChat ili TikTok mobilnih aplikacija ili ažuriranja aplikacija kroz online mobilne trgovine aplikacija u SAD-u; bilo kakvo pružanje usluga kroz WeChat mobilnu aplikaciju u svrhu prenošenja sredstava ili provođenja plaćanja u SAD-u".

Slika nije dostupna ByteDance kreće u pravnu bitku: Podnose tužbu protiv Trumpovih odredbi o zabrani TikToka

U prijevodu, od nedjelje bi WeChat i TikTok trebali "nestati" iz trgovina aplikacija za američko tržište.

Današnji potezi još jednom dokazuju da će predsjednik Trump učiniti sve što je u njegovoj moći da osigura našu nacionalnu sigurnost i da zaštiti Amerikance od prijetnji Kineske komunističke partije, istaknuo je državni tajnik za trgovinu Wilbur Ross te dodao: Prema predsjednikovim uputama, poduzeli smo značajne radnje u borbi protiv kineskog zlonamjernog prikupljanja osobnih podataka američkih građana te istovremeno promovirali nacionalne vrijednosti, pravila demokracije i agresivno provodili američke zakone.

 

 

Prema odredbi Ministarstva trgovine, WeChat je u nešto lošijoj poziciji jer od nedjelje niti jedan američki internetski pružatelj usluga neće smjeti pružati usluge za funkcioniranje i optimizaciju te mobilne aplikacije u SAD-u. Ta će pravila biti primijenjena i na TikTok, ali od 12. studenog.

No čini se kako si je američka administracija ostavila prostora za još oštrije mjere jer u nastavku odredbi stoji da "ako američka vlada utvrdi da neka aplikacija izvan ove odredbe kopira ponašanje WeChata ili TikToka, predsjednik ima ovlasti donijeti dodatne odredbe".

Ipak, postoji i tračak nade za TikTok jer u odredbi stoji da ako do 12. studenog budu riješena sigurnosna pitanja u vezi s tom aplikacijom, "smjernice u ovoj odredbi mogle bi biti ukinute".

Podsjetimo, ovo je posljedica izvršne predsjedničke odredbe koju je 6. kolovoza potpisao Trump uz obrazloženje da WeChat i TikTok "prikupljaju velik broj podataka od korisnika, među kojima su aktivnost na mreži, podaci o lokaciji te povijest pretraživanja". Amerikanci optužuju i da su obje aplikacije "aktivni sudionici u kineskoj fuziji civilnog i vojnog te su podložni obaveznoj suradnji s Kineskom komunističkom partijom".

Slika nije dostupna Kineske konkurente "tužio" Trumpu: Je li Zuckerberg pokrenuo lavinu protiv TikToka?

Ta kombinacija rezultira neprihvatljivim rizikom za našu nacionalnu sigurnost nastavi li se korištenje WeChata i TikToka, stoji u pojašnjenju.

Što to točno znači za korisnike? Prema svemu sudeći, oni od nedjelje, vjerojatno, više neće moći koristiti omiljene aplikacije na teritoriju SAD-a, neće moći pronaći te aplikacije u Google Playu odnosno Apple App Storeu niti primati ažuriranja za njih. 

S obzirom na to da u SAD-u TikTok ima više od 100 milijuna korisnika, koji su pokazali što mogu napraviti ako udruže snage kad su minirali Trumpov predizborni skup, ne bi nas iznenadilo da naprave tako nešto i u sljedećih nekoliko dana. 

S druge strane, ByteDance (vlasnik TikToka) sigurno neće mirno sjediti i gledati kako im Trump oduzima korisnike. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti